Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Svetu Melaniju Rimljanku

Zrenjanin - Sveta Melanija Rimljanka

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas, 13. januara po gregorijanskom kalendaru, obeležavaju Svetu Melaniju Rimljanku, hrišćansku svetiteljku. U Zrenjaninu postoji manastir Svete Melanije koji je njoj posvećen.

Rođena je u Rimu od roditelja blagočestivih i vrlo bogatih. Prisiljena od roditelja stupila je u brak s nekim znamenitim mladićem Apinijanom. Rodivši drugo dete ona se teško razboli, i reče mužu svome, da će ozdraviti samo tako, ako se on zakune pred Bogom, da će ubuduće s njom živeti kao brat sa sestrom. 

Muž se zakle, i Melanija od duhovne radosti i telesno ozdravi. Pošto bi Bogu ugodno, da im uzme oboje dece, to se oni reše, da rasprodadu sva svoja imanja i rastoče na uboge, na crkve i manastire.

Putovali su po mnogim zemljama i gradovima svuda čineći dobra dela od svog bogatstva. Posetili su znamenite duhovnike u gornjem i donjem Misiru, i od njih se mnogo naučili i nadahnuli. Za sve to vreme Melanija se podvizavala u strogom postu, srdačnoj molitvi i čitanju Svetog pisma. Imala je običaj, da svake godine tri put pročita celo Sveto pismo, Stari i Novi zavet. Sa svojim mužem živela je kao sa svojim bratom i sapodvižnikom.

Došavši u Aleksandriju, prime blagoslov od Svetog Kirila, patrijarha. Potom odu u Jerusalim, i nastane se na Gori Jeleonskoj. Tu se Melanija zatvori i sva predade bogomisliju, postu i molitvi. I prožive tako četrnaest godina.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Град Зрењанин је суфинансирао пројекат „Волим Зрењанин – лепша страна града“ а ставови у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града Зрењанина.

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px