Tribina Slobodana Mandića i Zorana Slavića „Panonia Via Hercegovina“

Zrenjanin – Dobrovoljno davanje krvi

Sinoć je u Kulturnom centru Zrenjanina održana tribina pod nazivom „Panonia Via Hercegovina“ a na tribini se govorilo o književnom opusu Slobodana Mandića. Pored Mandića govorio je i Zoran Slavić, zrenjaninski književnik a kao i na svim predhodnim tribinama, moderator je bio urednik tribinskog programa Kulturnog centra Zrenjania, Đorđo Prstojević.

“Književni opus Slobodan Mandića je znatan, to je praktično jedna gromada unutar vojođanske književnosti, i karakteristično je to što razvoj njegove prozne umetnosti teče polako kroz godine tako da mnogi kritičari nisu uspeli godinama videti da se Mandićeva proza usložnjava i menja u onodsu na one usamljeničke price iz srca ravnice posvećene skoro isklučivo etnosu u kojem je on ponikao u koji su došli u Vojvodinu da bi u najnovijoj knjizi koja je dobila Ćopićevu nagradu, Manidćeva proza potpuno osvojila ovaj panonski prostor ipostala jedna mešavina kulturološka i književna koja pokušava da objasni svu tajanstvenost panonskog prostora koji je naseljavan i odseljavan, koji je istekao i tekao a ljudi u njemu dolaze i stavarju prosto neverovatnu kombinaciju jezike, kultra, religija i odličan su preduslov za jedan zaista autentičan književni svet koji Mandić danas ostavruje”….rekao je Zoran Slavić, zrenjaninski književnik.

Kao što smo naveli u ovodu, tribina je bila posvećena književnom opusu Slobodana Mandića vrsnog srpskog književnika iz Banata, koji je u svojim delima dao verne prikaze ove naše pitome i rodne ravnice isprepletane širokim ravničarskim rekama Tamišom, Tisom i Begejom.

Mandić je u svojim delima dao prikaz života u banatskim selima  nastanjenim kolonistima iz Hercegovine i njihovoj emancipaciji u sredini u koju su došli. Naravno „ Zemlja priča“,  Hercegovina u kojoj je sve počelo i kojoj su se uvek sve generacije banatskih hercegovaca uvek rado vraćale, zauzima posebno mesto u Mandićevoj književnosti i književnom izrazu.

Slobodan Mandić je književnik, novinar, publicista diplomirao je na Filološkom fakultetu, na Katedri za opštu književnost sa teorijom , Beogradskog univeziteta. Za svoja književna dela dobitnik je više prestižnih nagrada iz književnosti. Dobitnik  je nagrade „Danko Popović“ za najbolju knjigu proze za 2016 god. Nagradom Matice srpske „Beskrajan plavi krug„  za najbolji roman na srpskom jeziku za 2018/2019 godinu, nagradom „Isidora Sekulić“ 2022 god. i nagradom „Svetozar Ćorović“ za roman „Regina Panonija“ 2021 godine…

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px