Na današnji dan, 10. avgusta 1931, slikar Jožef Varkonji, ustupio je svoju vilu umetničkoj koloniji

Zrenjanin - slikar Jožef Varkonji

Na današnji dan, 10. avgusta 1931, slikar Jožef Varkonji, županijski činovnik, član „Velikobečkerečkih impresionista“ stavio je na raspolaganje svoju vilu na obali Begeja umetničkoj koloniji koja je u dvorištu domaćina okupila nekoliko umetnika sa svojim štafelajima.

Osim Varkonjija, bili su tu još Bečkerečani Peter Šnajder, Emil Ženar, kao i ruski emigrant Aleksandar Lažečnikov, ali i slikari Šandor Olah i Elemer Činčak iz Subotice, Lajoš Hušvet iz Sombora, Ferenc Semenjei iz Mokrina, te nekoliko slikara-amatera. Uz besplatan smeštaj i jeftinu hranu u prijatnom okruženju Varkonjijeve vile, ali i u neposrednoj okolini samog Begeja, slikari su imali mogućnost da rade uz druženje i planiranje narednih aktivnosti.

jožef varkonji
Slika Aleksandra Lažečnikova pod nazivom „Vila slikara Jožefa Varkonjija“

Namera je naime bila da nakon ove „probne“ kolonije, ideja o ovakvom organizovanom okupljanju zaživi već u narednoj godini, ali to se na žalost nije desilo i kolonija je trajala samo to jedno leto. Tek 25 godina kasnije grad na Begeju će dobiti svoju pravu koloniju, onu u Ečki koja postoji i danas, ali je činjenica da je jedna inicijativa u međuratnom periodu stvorena pod okriljem vrta Varkonjijeve kuće dala zamah u kreiranju ovdašnjeg likovnog života.

Slika Aleksandra Lažečnikova pod nazivom „Vila slikara Jožefa Varkonjija“ deo je Zbirke likovne umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin.

#muzejzrenjanin #narodnimuzejzrenjanin #muzeji #ICOMSerbia #muzej #zrenjanin #gradzrenjanin #Srbija #leto #serbia #vojvodina #banat

izvor: Narodni muzej Zrenjanin

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022