Slika “Predeo” autora Kristijana Branda pod brojem jedan u Narodnom muzeju Zrenjanina

Zrenjanin – „Predeo“ Kristijan Brand

Pod brojem 1 u Inventarnoj knjizi Zbirke likovne umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin, koja se vodi od 1960. godine, nalazi se slika „Predeo“. Autor je austrijski slikar Johan Krsitijan Brand, rođen je 6. mart 1722. godine u Beču.

predeo narodni muzej zrenjanin
"Predeo" Kristijan Brand

Njegov otac i brat su takođe bili slikari. Studirao je na bečkoj Akademiji. Bio je profesor pejzažnog slikarstva i upravo je pejzaž obeležio njegov opus koji predstavlja prelaz od baroka ka pejzažnim predstavama 19. veka. Umro je u rodnom gradu 1795.

Radovi mu se danas nalaze u Austrijskoj galeriji Belvedere, Umetničko-istorijskom muzeju u Beču, Nacionalnoj galeriji u Pragu…

Slika “Predeo”, koja se danas nalazi u Zbirci likovne umetnosti NMZR pod inventarnim brojem 1, nekada je bila u Dvorcu Nojhauzen u Srpskoj Crnji.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

#muzejzrenjanin #narodnimuzejzrenjanin #muzeji #ICOMSerbia #muzej #zrenjanin #gradzrenjanin #umetnost #art #istorijaumetnosti #slikarstvo

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px