Sledeće nedelje u Kulturnom centru Zrenjanina – Izložba Four Seasons (Četiri godišnja doba) Milene Popov – Nene

Zrenjanin - Kulturni centar Zrenjanina

Izložba „Četiri godišnja doba“ (Four Seasons) multimedijalne umetnice Milene Popov – Nene biće otvorena u Velikom salonu Kulturnog centra Zrenjanina u četvrtak, 6. jula u 19 časova. Izložbena celina je nastala tokom 2021. godine  kao video instalacija koja prati promene godišnjih doba posmatrene kroz sezonske  promene biljnog sveta.

popov four seasons ii video still
Milena Popov - Nena, Cetiri sezone II, 2020, fotografija iz video rada

Celina ne samo da sibolizuje životni ciklus i druge ciklične sisteme univerzuma, nego i vrednosti prirodnog sveta koje mogu da kultivišu ljudski um koji je otvoren za učenje. Rad je inspirisan istočno-azijskim slikama godišnjih doba. Autorka navodi da svaki video rad u ovoj instalaciji počinje haiku pesmom Matsua Basoa te poput ovog japanskog pesnika-slikara, koji u svom čuvenom ‘putovanju na Zapad’ prati znakove prirode i spoznaje životne vrednosti, tako i ona na svom putovanju od Zrenjanina do Njujorka neprestano uči…

Kraći biografski zapis

Milena Popov – Nena je multimedijalna umetnica, rođena u Zrenjaninu, koji živi i radi u Njujorku. Doktorat iz teorije umetnosti i medija je stekla na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, a master i osnovne studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Letnju akademiju je završila na Amsterdamskom univerzitetu u Holandiji, a feldenkrajs master klas na Akademiji za Performativne studije na Novom Bugarskom univerzitetu u Sofiji.  Popov predaje na Njujorskom univerzitetu (NYU) i na Univerzitetu grada Njujorka (CUNY). Objavila je nekolicinu tekstova o umetnosti, kulturi, društvu i medijima u poglavljima knjiga, naučnim žurnalima i izložbenim katalozima. Ona je osnivač, organizator i moderator Intelektualnog salona u Njujorku, ko-osnivač i član nekolicine umetničkih udruženja. Njeni umetnički radovi su prestavljani na brojim izložbama, konferencijama i umetičkim prezentacijama i kolonijama širom sveta, a nalaze se kako u nekim privatnim, tako i javnim kolekcijama (na pr. u kolekcijama Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i Muzeja Vojvodine). Popov je dobitnik nekoliko umetničkih i predavačkih nagrada.

Nakon svečanog otvaranja, šest video radova u okviru ove izložene celine predstaviće se publici do 18. jula svakog dana od 8 do 20 časova.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022