Skupština grada Zrenjanina: Usvojen konačan nacrt ugovora za sanaciju gradske deponije

Zrenjanin – Skupština grada

Podelite vest

Odbornici Skupštine grada, pod predsedavanjem Olivera Mitrovića, zamenika predsednika Skupštine, održali su danas 24. sednicu u aktuelnom sazivu. Kao prvu tačku dnevnog reda, većinom glasova usvojili su predlog Odluke o prestanku mandata odbornika Skupštine grada Zrenjanina Nenadu Domjeskovu. On je istovremeno, nakon sprovedenog konkursa, stupio na dužnost načelnika Gradske uprave, dok je dosadašnji načelnik, Miloš Korolija, postavljen na mesto zamenika. 

Kao najznačajniju tačku današnjeg zasedanja, Skupština je usvojila Predlog odluke o davanju saglasnosti na konačan nacrt javnog ugovora za postupak izbora privatnog partnera na realizaciji Projekta javno-privatnog partnerstva finansiranja i izvođenja radova na potpunoj sanaciji-remedijaciji i zatvaranju postojeće gradske deponije-smetlišta na teritoriji grada Zrenjanina i izgradnji sanitarne kasete, sa javnim plaćanjem. Ovim su nastavljene aktivnosti i procedure koje imaju za krajnji cilj rešavanje višedecenijskog ekološkog problema i zaustavljanje daljeg zagađenja grada.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je da, nakon što je grad dobio saglasnost od Komisije Vlade Srbije za javno-privatno partnerstvo i nakon usvajanja Projekta JPP finansiranja i izvođenja radova, od strane Skupštine grada na jednoj od prethodnih sednica, kao i sprovođenja javnog poziva, danas je tema sednice bio nacrt ugovora. U narednim danima, kako je kazao, uslediće i potpisivanje ugovora s privatnim partnerom.

– Ovo je jako bitna stvar za Zrenjanin, jer je naša deponija aktivna od 1986. godine, od kada i zagađuje životnu sredinu, pošto se na nju godišnje odloži između 25 i 30 hiljada tona različitog smeća. Visina smeća u pojedinim delovima deponije dostiže deset metara, a svedoci smo da tokom letnjih meseci dolazi do samozapalenja, što izaziva velike probleme po stanovništvo – istakao je Salapura.

Dodao je da ovim projektom to treba da se reši, da se napravi nov, moderan i prihvatljiv sistem odlaganja smeća na teritoriji našeg grada, ali je najbitnije da prestane zagađenje i da, uz neke kompatibilne projekte, kroz određene sisteme i druge mogućnosti podrške, učini da Zrenjanin postane “Zeleni grad”.

– Kroz dokument koji pripremamo, “Zelenu agendu grada Zrenjanina”, sublimiraćemo sve aktivnosti koje sprovodimo na zaštiti i unapređenju životne sredine. To je mnogo projekata koji su u toku, to je mnogo novca, ne samo iz budžeta Grada Zrenjanina već i iz eksternih izvora finansiranja, Pokrajine i Republike, i verujem da će krajem godine, kada se građani Zrenjanina budu upoznavali s ovim dokumentom biti pozitivno iznenađeni šta smo sve uradili i šta sve planiramo za naredni period, kada je u pitanju zaštitu životne sredine – kazao je gradonačelnik.

Skupština je još usvojila predlog Lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost grada Zrenjanina za period od 2022 do 2027. godine, jednog od strateških dokumenata, kojim se utvrđuje celokupna lokalna politika u cilju sprečavanja diskriminacije žena, poboljšanja njihovog položaja i integrisanja principa rodne ravnopravnosti u sve oblasti delovanja institucija Zrenjanina. Akcionim planom se utvrđuju aktivnosti koje će se sprovoditi u navedenom periodu, a detaljno planiranje i sprovođenje aktivnosti izvršeno je za četiri prioritetne oblasti koje su kao takve identifikovane od strane radne grupe za izradu plana, prema potrebama žena na teritoriji grada Zrenjanina.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Izvor: zrenjanin.rs

Град Зрењанин је суфинансирао пројекат „За град који волимо“ а ставови у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града Зрењанина.

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px