Zasedala Skupština: Ugostiteljski objekat “Motel” vraća se gradu. Budžet uvećan za 12,4 odsto!

Zrenjanin – Skupština grada Zrenjanina

Sednica Skupštine grada: prvim rebalansom budžeta ukupni prihodi u gradskoj kasi uvećani za 12,4 odsto, ugostiteljski objekat “Motel” vraća se gradu

Sednica Skupštine grada, 29. u aktuelnom sazivu, održana je danas u Baroknoj sali Gradske kuće i počela je potvrđivanjem mandata odbornika Marka Kovačevića (SNS), izabranog sa liste “Aleksandar Vučić – Za našu decu” umesto Siniše Vukića koji je podneo ostavku na tu funkciju. Sednicom je predsedavao Čedomir Janjić.

Među 37 tačaka dnevnog reda našli su se i predlozi Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2023. godinu, kao i Odluke o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu grada Zrenjanina neposrednom pogodbom – bez naknade.

Prvom odlukom, izvršen je prvi ovogodišnji rebalans budžeta, na osnovu kog su ukupni prihodi u gradskoj kasi uvećani za 12,4 odsto i sada iznose 7,120,037,437 dinara. Prvobitnom Odlukom o budžetu za 2023. godinu, planirani su prihodi u iznosu od 6,333,686,924 dinara.

U skladu s navedenim rebalansom, Skupština je usvojila niz odluka o izmenama i dopunama programa poslovanja javnih preduzeća i ustanova, odnosno direktnih i indirektnih budžetskih korisnika.

Predlogom Odluke o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu grada Zrenjanina neposrednom pogodbom – bez naknade završen je višegodišnji postupak vraćanja gradu ugostiteljskog objekta i pripadajućih parcela na prostoru SRC “Ada” Šumice, poznatom kao “Motel”. Nakon pozitivnog dokumenta prispelog od strane Vlade Republike Srbije, Grad Zrenjanin ponovo je vlasnik tog prostora na izletištu i u narednom periodu moći će da razmišlja u pravcu njegovog uređenja ili neke druge namene.

Odlukom o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu grada Zrenjanina, nepokretnosti iz člana 1. ove Odluke (ugostiteljski objekat, parcela pod objektom, livada, kanal, šuma i pašnjak, ukupne površine oko 102 ara), pribavljaju se u svojinu grada Zrenjanina radi stvaranja uslova za sanaciju postojećeg objekta, eventualnu izgradnju novih objekata, kao i za unapređenje postojećih sportsko – rekreativnih sadržaja na delu lokaliteta SRC “Motel – Šumice”, a sve u skladu sa važećim planskim dokumentima.

Komentarišući najznačajnije odluke današnjeg zasedanja, gradonačelnik Simo Salapura istakao je da je prihodna strana budžeta, ovim rebalansom, veća za skoro 800 miliona dinara, zahvaljujući dobrim ekonomskim parametrima i investicionim aktivnostima.

– Povećani su prihodi od poreza na zarade, za čak 9,3 procenta u odnosu na decembar 2022. godine, kada je usvajan budžet za ovu godinu. Takođe, značajan deo povećanja odnosi se na transferna sredstva viših nivoa vlasti, sa planiranih 205 miliona na sadašnjih 609 miliona, i odnosi se na investicije koje se realizuju u našem gradu – prvu fazu sanacije nesanitarne deponije u zoni “Jugoistok” i nastavak treće, završne faze rekonstrukcije Gradskog stadiona. S ovim novcem, koji smo dobili od viših nivoa vlasti, i onim koji smo planirali u ovoj godini, u okviru pojedinačnih programa, budžet za ekologiju, zaštitu životne sredine, iznosi gotovo milijardu i sto miliona dinara. To je rekordna suma, kada pričamo o ekologiji, ekološkim standardima u Gradu Zrenjaninu, uz zahvalnost i nedavno formiranom Zelenom savetu, čije su inicijative doprinele da imamo ovako velik budžet. Povećana su izdvajanja i za programe socijalne zaštite, dečje zaštite, predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, kulture i sporta – kazao je gradonačelnik.

Govoreći o Odluci o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu grada Zrenjanina neposrednom pogodbom – bez naknade, rekao je da je to predstavljalo “gorući” administrativni problem i tačka spoticanja, kada je u pitanju razvoj i investiranje u popularno zrenjaninsko izletište “Motel”, njegovu sportsku, turističku i rekreativnu komponentu. 

– Očekuje nas u narednom periodu potpisivanje ugovora s Republičkom direkcijom za imovinu, odnosno formalni završetak ove pravne radnje, zatim traženja idejnog rešenja i finansiranja nekog od rešenja, naravno, konsultovaćemo o tome i javnost i stručnjake, šta bi bilo najbolje za Zrenjanince da se izgradi na “Motelu” – objasnio je gradonačelnik.

Odbornici Skupštine grada izabrali su danas i novog vršioca dužnosti direktora Ustanove “Rezervati prirode grada Zrenjanina” – tu funkciju će, do izbora direktora, vršiti Jasna Jovanov, master profesor biologije, zaposlena u toj ustanovi.

Izvor: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px