Skupština grada usvojila budžet za 2024. godinu. Sredstva predviđena za investicije iznose preko milijardu dinara

Zrenjanin - Skupština grada

Na današnjoj sednici Skupštine grada, kojom je predsedavao Čedomir Janjić, usvojen je najpre predlog Odluke o budžetu grada za 2024. godinu, a u nastavku sednice odbornici su se izjašnjavali o tačkama koje su se uglavnom odnosile na programe poslovanja javnih preduzeća i ustanova.

Gradonačelnik Simo Salapura, koji je obrazložio predlog odluke, ukazao je da su gde su ukupno planirani prihodi i primanja u iznosu od 6.690.719.000 dinara dok su ukupni rashodi i izdaci planirani u iznosu od 7.879.000 dinara.

Rekao je i da u predloženom budžetu ukupna sredstva predviđena za investicije iznose preko milijardu dinara i biće utrošena na nastavak realizacije projekata u oblasti komunalnog opremanja, zaštite životne sredine, obrazovanja, sporta, socijalne zaštite, kulture…

– Nastavljamo sa izgradnjom kanalizacione mreže u Kleku, Lazarevu i Elemiru. Tražimo podršku za završetak započetih radova na kanalizacionoj mreži u Ečki, Stajićevu, a projektno tehničku dokumentaciju sa građevinskim dozvolama imamo spremnu i za Aradac i Perlez.

Kada smo već kod ove teme, želim da vas obavestim da su otklonjene sve tendenciozne opstrukcije nevladinog sektora kada je u pitanju izgradnja prečistača otpadnih voda i da će na proleće početi izgradnja prečistača za otpadne vode, a Vlada Republike Srbije će preko Ministarstva za zaštitu životne sredine u potpunosti finansirati izgradnju glavnog odvodnog kolektora sa pratećim objektima od Aleksandrovačkog kanala do prečistača otpadnih voda – objasnio je gradonačelnik i dodao da je vrednost te investicije preko milijardu dinara.

Izrazio je očekivanje i da će biti završen dvogodišnji projekta zamene vodovodnih cevi u 4 mesne zajednice na teritoriji grada i puštanje u rad 17 merno regulacionih stanica za merenje protoka vode i pritiska u cevima. A ubrzo će uslediti i otpočinjanje faznog opremanja i automatizacija izvorišta i izgradnja novih bunara.

– Uz  fabriku vode, čije rezultate prve faze rada, svi možemo danas da vidimo u česmama, uz prečistač otpadnih voda, čiju gradnju očekujemo sledeće godine  i otpočinjanjem kompleksnih radova na sanaciji i remedijaciji gradske deponije, pozitivan uticaj za životnu sredinu biće velik, što će se odraziti i na kvalitet življenja u našem gradu I zato je udeo izdvajanja za zaštitu životne sredine i u ovogodišnjem budžetu visok i iznosi čak 934 miliona. Nastavljamo sa izgradnjom parkinga u centru grada, očekuju nas još veće investicije u putnu infrastrukturu, sa našim ciljem da svaka mesna zajednica u naredne dve godine dobije bar po jednu rehabilitovanu ili potpuno novu asfaltiranu ulicu.

Iako nije vidljivo u budžetu grada, želim da istaknem da vrlo brzo očekujemo ishodovanje čak tri građevinske dozvole i to za poslednji krak obilaznice oko našeg grada i za dva mosta, jedan drumski i jedan železnički preko reke Tamiš. Ishodovanje građevinskih dozvola stvaraju se uslovi za otpočinjanje građevinskih radova. Treća faza ulaganja u stadion treba da bude završena u narednih godinu dana, i uz rekonstruisan Karađorđev park i novom trim stazom u njemu, biće to sportski kompleks na ponos zrenjaninskih sportista – rekao je još za skupštinskom govornicom gradonačelnik Slapura.

Kako je naveo, Grad će nastaviti da obezbeđuje za sve đake prvake besplatan pribor i udžbenike. – Od sledeće školske godine, dakle na jesen 2024. Grad Zrenjanin će preuzeti kompletno finansiranje FT obezbeđenja za obrazovne ustanove u našem gradu. Kao i što smo najavili, na proleće je planirana i izgradnja vrtića za jaslene grupe na Bagljašu. Nastavljamo sa planskim ulaganjem u energetsku efikasnost školskih objekata – rekao je on i kazao da su i ove godine najugroženijih sugrađanima obezbeđeni energetski vaučeri, ogrev, prehrambeni paketi. Završavamo novi objekat Narodne kuhinje, izdvojili smo dodatna sredstva za podršku radu Gradskoj organizaciji Crvenog krsta.

Lokalna samouprava, kazao je, posebno je ponosna na Odluku kojom se povećavaju naknade za porodilje i da će od 1. januara naknada za prvorođeno dete umesto 50.000 do sada iznositi 60, a za drugo i svako naredno dete umesto 35, naknada će biti 45.000, a uvedena je i praksa da svako dete rođeno na Dan grada dobije zlatni dukat kao uspomenu na Grad Zrenjanin.

Izvor: zrenjanin.rs

Град Зрењанин је суфинансирао пројекат „Волим Зрењанин – лепша страна града“ а ставови у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града Зрењанина.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px