Skrining aneurizme abdominalne aorte u zrenjaninskoj bolnici

Zrenjanin – Opšta bolnica „Đorđe Joanović“

Podelite vest

Obaveštavamo sugrađane da je akcija skrininga aneurizme abdominalne aorte u zrenjaninskoj bolnici i dalje u toku.

Na preglede se mogu javiti pušači stariji od 65 godina (muškarci i žene), jer su oni rizična grupa za ovo oboljenje. Zakazivanje se vrši svakog radnog dana od 8 do 12 časova na br.tel: 023/513-328. Pregledi se obavljaju na Radiološkom odeljenju Opšte bolnice Zrenjanin.

bolnica zrenjanin 003

Na međunarodnom skupu kardiovaskularnih hirurga u Beogradu, koji je održan 31.10.2022. godine je konstatovana značajna učestalost aneurizmi i predložen je nastavak studije radi dobijanja većeg uzorka i preciznijih podataka. Dr Vanja Kunkin, pomoćnik direktora Opšte bolnice Zrenjanin, je predstavio podatke naše ustanove. U zrenjaninskoj bolnici je urađeno 195 pregleda, a analizom 164 pacijenata, dobijeni su sledeći podaci:

17% je imalo aneurizmu širine preko 25mm,

9,1% preko 36mm,

3,7% preko 46 mm,

0,6% preko 56 mm,

Jedan pacijent je hitno upućen u Urgentni centar zbog sumnje na disekciju.

Aneurizma je proširenje krvnog suda koje se najčešće dešava na trbušnom delu aorte. Faktori rizika su pušenje i životna dob (preko 65 godina), oboljenje je češće kod muškaraca, ali u poslednje vreme je učestalo i kod žena, zbog načina života. Pored ovih faktora, hipertenzija takođe može biti faktor rizika.

Aneurizma abdominalne aorte je progresivno oboljenje, koje nastaje sa starenjem. Aorta, kao krvni sud, postepeno raste i ne pravi nikakve simptome. Smrtnost kod pacijenata kod kojih je aorta pukla je visoka, od 30 do 80%, dok je kod planiranih operacija 1 do 3%. Ona ne može da se leči lekovima, ne operiše se odmah kada se otkrije, gleda se njen prečnik i rizik da pukne.

Sve ovo govori o značaju ovog skrininga i značaju ranog otkrivanja oboljenja.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. pozdravljam akciju zrenjaninske bolnice za skrining aneurizme abdominalne aorte jer sve što se otkrije na vreme može da bude od značaja za praćrnje jer pucanje abdominalne aorte može da bude veoma rizično stoga sve pohvale zrenjaninskoj bolnici

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px