Zrenjanin, uz podršku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, instalira sistem za dinamičko merenje težine vozila u pokretu

Čačak - Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije podržalo je Grad Zrenjanin u implementaciji sistema za dinamičko merenje težine vozila u pokretu, čime će biti načinjen još jedan važan korak u rasterećenju teškog teretnog saobraćaja sa gradskih ulica. Ugovor o dodeli sredstava za tu namenu pomoćnici gradonačelnika Zrenjanina Cici Vučković juče je uručio ministar Goran Vesić, na svečanosti održanoj u Čačku.

Vrednost ugovora koji je odobren Gradu Zrenjaninu iznosi 15 miliona dinara, a pored Zrenjanina sredstva su dodeljena Čačku, Zaječaru, Somboru, Užicu, Vrnjačkoj Banji, Svilajncu, Ivanjici, Priboju, Aleksincu, Rumi, Aranđelovcu, Inđiji i Mionici. Bespovratna sredstava za realizaciju projekata dodeljena su u okviru Programa podrške primeni naprednih tehnoloških rešenja u oblasti drumskog transporta i saobraćaja u jedinicama lokalne samouprave na teritoriji Republike Srbije za 2024. godinu, u ukupnoj vrednosti od 200 miliona dinara.

– Vlada Republike Srbije, zajedno sa 14 gradova i opština, investiraće ukupno 460 miliona dinara u projekte unapređenja bezbednosti dece u zoni škola, svetlosne signalizacije, parkirališta za invalide, sisteme za pametno upravljanje saobraćajem, dinamičko merenje težine vozila u pokretu i druge projekte koji će lokalne sredine približiti konceptu “pametnog grada” – izjavio je ministar Vesić.

Kada je u pitanju projekat na osnovu kog su dodeljena sredstva Gradu Zrenjaninu, istaknuto je da je prekomerna težina kamiona i autobusa, posebno na već opterećenim gradskim ulicama, opasna i s tačke gledišta bezbednosti na putu i zbog izazivanja oštećenja na putnoj infrastrukturi. Uvedena ograničenja kretanja (u vidu saobraćajne signalizacije) za vozila prekomerne težine često se ne poštuju, a ne postoji ni validna mogućnost kontrole tereta na ulazima u grad. 

Sistem za detekciju merenja težine vozila koristi softver koji se koristi za automatsko profilisano brojanje vozila na putevima, njihovu klasifikaciju i merenje opterećenja točkova (osovina), čime se određuje njihova težina. Softver je u stanju da identifikuje kršenje unapred definisanih ograničenja vozila (npr. ograničenja težine ili brzine). Informacije o dokumentovanom prekršaju se zatim prosleđuju kontrolnom centru, koji vrši proveru definisanu zakonom i rešava prekršaj. Detekcija se vrši zahvaljujući kombinaciji postavljenih kamera i softvera, odnosno programa pomoću koga se kamere podešavaju. 

Fotografije: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije

Izvor i opširnije: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. Završite obilaznicu pa će biti rasterećenja saobraćaja! Nesposobna vlast za bilo šta, obilaznica, fabrika vode, infrastruktura…..ceo grad u katastrofalnom stanju!

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px