Održana sednica Skupštine grada – izglasan rebalans budžeta, smenjen direktor Turističke organizacije Zrenjanina

Zrenjanin – 23. sednica Skupštine grada

Podelite vest

Održana sednica Skupštine grada - izglasan rebalans budžeta, izmene i dopune planova generalne regulacije, komunalne odluke, smena na čelu Turističke organizacije

Sednica Skupštine grada Zrenjanina, 23. u aktuelnom sazivu, održana je danas u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Zbog zauzetosti Barokne sale Gradske kuće – obuke lica koja će učestvovati u predstojećem popisu stanovništva u Srbiji – sednica je ponovo održana u prostoru gde su se odbornici okupljali tokom epidemije koronavirusa. Danas ih je, na početku sednice, bilo 45, predsedavao je Čedomir Janjić.

skupstina zr 001
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura

Odbornici su potvrdili odluku Gradskog veća o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2022. godinu, kojom se ukupna budžetska sredstva povećavaju za 4,6 odsto, odnosno nominalno za 294.482.751 dinar.

Rebalansom je utvrđen budžet u ukupnom iznosu od 6,682,300,372 dinara

a po rečima gradonačelnika Zrenjanina Sima Salapure, višak prihoda usmeriće se na nastavak različitih investicionih radova u gradu i naseljenim mestima. Kako je objasnio nakon sednice Gradskog veća, u pitanju su radovi na unapređenju vodosnabdevanja, zameni vodovodnih cevi u gradu, izgradnji eko-česmi, kanalizacione mreže i bušenju bunara u naseljenim mestima, unapređenju sistema grejanja u pet seoskih osnovnih škola. 

Gradonačelnik Zrenjanina rekao je da će samo za zamenu kotlova u osnovnim školama biti utrošeno više od 80 miliona dinara. 

– Moram da istaknem da je od 33 objekta čije grejanje finansira grad, 19 objekata u sistemu daljinskog grejanja gradske toplane, a čak 13 objekata koristi za tu namenu ugalj ili lož ulje i to ćemo morati u narednom periodu da promenimo, ovo je prvi korak, upravo kroz navedenu investiciju – naveo je gradonačelnik Salapura. 

Grad Zrenjanin namerava da u narednom kratkom vremenskom periodu izgradi skoro 25 kilometra nove putne mreže, a da bi to bilo ostvarivo, usvojen je Predlog Odluke o usvajanju Projekta javno-privatnog partnerstva bez elemenata koncesije za realizaciju projekta finansiranja, izgradnje i održavanja lokalne putne infrastrukture na teritoriji grada Zrenjanina. 

– Pristupanje ovakvom javno-privatnom partnerstvu je značajno, s obzirom da je grad Zrenjanin po svojoj površini druga jedinica lokalne samouprave u Srbiji i da održava više od 400 kilometara saobraćajnica. Ukoliko sve procedure budu ispoštovane, očekujemo da s prvim prolećnim danima uđemo u taj novi investicioni proces. Podsetiću da je trenutno ukupan obim investicija na teritoriji grada, kada je u pitanju asfaltiranje, milijardu dinara, iz različitih izvora finansiranja. To je ozbiljan novac koji se ulaže u putnu infrastrukturu, ali nije dovoljan jer želimo da u svakom naseljenom mestu imamo bar po jednu veliku investiciju u toj oblasti – ocenio je ovu odluku gradonačelnik.  

Značajan deo današnjeg rada Skupština je posvetila komunalnim odlukama i planovima generalne regulacije u tri gradske zone i naseljenom mestu Elemir. Izmenama i dopunama planova generalne regulacije “Jugoistok”, “Dolja” i “Centar” Zrenjanin stvaraju se planske mogućnosti za unapređenje korišćenja postojećih i izgradnju novih sadržaja, odnosno omogućava se realizacija novih infrastrukturnih projekata i investicija, što je slučaj i u Elemiru.  

Na današnjem zasedanju, većinom glasova odbornika usvojeni su i predlozi Odluke o obavljanju komunalne delatnosti obezbeđivanje javnog osvetljenja na teritoriji grada Zrenjanina, Odluke o obavljanju komunalne delatnosti dimničarske usluge, Odluke o održavanju javnih zelenih površina na teritoriji grada Zrenjanina i Odluke o izmenama i dopunama Odluke o održavanju komunalne higijene.
 
U komunalnoj oblasti usvojene su i odluke koje se tiču izmena i dopuna odluka o parkiranju vozila, o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata, opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji grada Zrenjanina, postavljanju i uklanjanju manjih montažnih i drugih objekata na površinama javne i druge namene, o pijacama, uslovima i načinu držanja domaćih životinja i kućnih ljubimaca. 

U skladu s usvojenim rebalansom budžeta, korigovani su i programi poslovanja javnih komunalnih preduzeća, ustanova kulture i drugih budžetskih korisnika grada Zrenjanina. Skupštini je prezentovan i Izveštaj o radu Saveta za zdravlje grada Zrenjanina za 2021. godinu.  

Odbornici su razmatrali predloge o kadrovskim smenama na čelu javnih komunalnih preduzeća i Turističke organizacije grada, tako da su vršioci dužnosti direktora JKP “Vodovod i kanalizacija” Predrag Bodiroga i JKP “Čistoća i zelenilo” Nemanja Milinković iz tog statusa imenovani kao direktori tih preduzeća. Do smene je došlo u Turističkoj organizaciji grada, gde je dosadašnja zamenica direktora Sanja Petrović, diplomirani geograf turizmolog u hotelijerstvu, izabrana na mesto vršioca dužnosti direktora, umesto Zorana Ljubotine, kom je prestao mandat v.d. direktora. 

Ova smena u skladu je s ozbiljnim iskorakom koji je grad načinio, kada je u pitanju sportski, kongresni i manifestacioni turizam. 

– Informacija koju sam dobio, a koja će biti i detaljnije prezentovana, jeste da je broj noćenja u gradu značajno povećan u odnosu na isti period prethodne godine i da moramo da pratimo te trendove, i ponudom, kao grad, ali i kroz dodatno unapređenje smeštajnih kapaciteta, ugostiteljskih objekata, pa i ovih prostorija Kulturnog centra, koje treba da se prilagode nekom vidu kongresnog turizma, na primer. Moja očekivanja od novog rukovodstva Turističke organizacije grada su upravo da načinimo neku novu strategiju u ovoj oblasti – prokomentarisao je gradonačelnik Salapura izbor novog čelnika u toj javnoj ustanovi. 

Više fotografija pogledajte na našoj fb stranici OVDE

Tekst: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px