Srednjobanatski upravni okrug ponovo i vanredno zasedao u vezi afričke kuge svinja!

Zrenjanin - Srednjobanatski upravni okrug

Dana 06.07.2023. godine održana je 69. vanredna sednica Okružnog štaba za vanredne situacije Srednjobanatskog upravnog okruga Zrenjanin, na kojoj je razmatrana aktuelna situacija na teritoriji Srednjobanatskog upravnog okruga Zrenjanin, u vezi sa pojavom stočne bolesti Afrička kuga svinja.

Na sednici su doneti sledeći zaključci:

1. ZAKLjUČAK

Afrička kuga svinja pojavila se u naseljenom mestu Čenta (23.06.2023. godine), teritorija Grada Zrenjanina i u naseljenom mestu Jarkovac (04.07.2023. godine), teritorija opštine Sečanj. Sve nadležne službe postupaju u skladu sa svojim nadležnostima, kako bi se sprečilo dalje širenje ove zarazne bolesti.

Veterinarska inspekcija je u skladu sa svojim ovlašćenjima, u zaraženom području naseljenog mesta Čenta, izdala rešenja kojima su naređene mere o postupanju držalaca svinja (zabrana prodaje svinja, sprovođenje biosigurnosnih mera, dezinfekcija prostora, vođenje računa o higijeni prilikom ulaska u objekte u kojima se drže svinje, obavezna prijava uginuća stoke, kao i svih promena koje mogu da ukažu na zaraženost životinja veterinarskoj stanici ili inspekciji, zabrana klanja za sopstvene potrebe bez odobrenja veterinarske inspekcije, zabrana ishrane svinja pomijama). Ključan je momenat zabrana ilegalnog prometa svinja i svinjskih prerađevina.

U zaraženom području naseljenog mesta Jarkovac, u toku je obilazak držalaca svinja, kojima se takođe naređuje izvršenje pomenutih mera.

2. ZAKLjUČAK

U cilju preventivnog i operativnog delovanja, u zaštiti od zarazne bolesti Afričke kuge svinja, potrebna je sinhronizovana aktivnost svih struktura na teritoriji Srednjobanatskog upravnog okruga Zrenjanin.

Obaveze jedinica lokalnih samouprava i svih nadležnih službi je da prate situaciju na terenu, pruže svu neophodnu pomoć veterinarskoj službi i veterinarskoj inspekciji, a po potrebi održe i sednice štabova za vanredne situacije.

komandant okružnog štaba za vs Predrag Rađenović s.r.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px