U Savremenoj galeriji Zrenjanina otvorena izložba „Umetnost neprekidnog traganja: BOŠKO PETROVIĆ (1922 – 1982)“

Zrenjanin - Savremena galerija Zrenjanina

U Savremenoj galeriji Zrenjanina sinoć je otvorena izložba „Umetnost neprekidnog traganja: BOŠKO PETROVIĆ (1922 – 1982)“. Kustoskinja izložbe je Slavica Žarković.

Savremena galerija Zrenjanin čuva ukupno 13 radova značajnog umetnika Boška Petrovića, od toga su tri nastala i prinovljena za zbirku 1956. godine nakon njegovog boravka u Umetničkoj koloniji Ečka, dok je deset radova, pet ulja na platnu i pet kolaža nastalih u periodu od 1969. do 1978. godine, poklon ćerke Višnje Petrović 2021. godine.

Dve godine nakon poklona, a godinu dana nakon značajnih godišnjica, sto godina od rođenja i četrdeset godina od smrti Boška Petrovića (1922-1982),  Savremena galerija Zrenjanin predstavila je široj javnosti radove Boška Petrovića koje čuva u svojoj kolekciji.

Boško Petrović je rođen 1922. godine u Novom Sadu. Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu je upisao 1940. godine, ali zbog rata 1941. godine upisuje Akademiju likovnih umetnosti u Budimpešti. Tokom rata je bio hapšen i vraćen za Novi Sad gde je radio u Propagandnom odeljenju glavnog štaba Vojvodine kao rukovodilac Odeljenja za dokumentarne i umetničke izložbe Agitpropa JNOF-a. Nakon rata se vraća u Beograd na Akademiju, a zatim 1949. godine prelazi u majstorsku radionicu Mila Milunovića kada postaje i profesor u Školi za primenjenu umetnost u Novom Sadu. Učestvovao je u osnivanju i radu umetničkih kolonija u Senti, Bačkoj Topoli, Bečeju i Ečki, a bio je i osnivač i član umetničke grupe Grupa 57 u Beogradu.

Na otvaranju izložbe, prisutnima se obratila ćerka pokojnog Boška Petrovića, Višnja Petrović:

“Moj otac je imao različite faze, nije stajao u mestu i stalno je menjao pogled na svoju okolinu i sebe, i uvek je imao nešto novo da kaže. Na ovoj izložbi su zastupljeni radovi koji su motivisani njegovim iskustvom u mađarskom logoru, a s druge strane tu su i radovi koji su inspirisani vojvođanskim pejzažima, životom “vojvođanskog seljaka”. Jedan od tih serija radova posvećena je vojvođanskim hlebovima, koji su zapravo metafora tegobnog života svakog čoveka, a ne samo paora, koji mora da zaradi za život i da prehrani porodicu.

Ovo ponovno sećanje na njega i njegov rad nastalo je kao omaž na stogodišnjicu njegovog rođenja, i tim povodom sam ja napravila poklone vojvođanskim i srpskim muzejima savremene umetnosti, i svakom od njih sam poklonila bar 10 radova, želeći da osvežim sećanje na mog oca.

Jedan od motiva da ove poklone usmerim ka Zrenjaninu i Savremenoj galeriji jeste činjenica da je učestvovao velikim delom u radu Ečke, kao što je to radio i u Sićevu kod Niša. Voleo je sredinu i prijao mu je vojvođanski pejzaž, kao i ljudi koji su bili prisutni.”, rekla je Višnja.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022