U Savremenoj galeriji Zrenjanina otvorena izložba „Umetnost neprekidnog traganja: BOŠKO PETROVIĆ (1922 – 1982)“

Zrenjanin - Savremena galerija Zrenjanina

U Savremenoj galeriji Zrenjanina sinoć je otvorena izložba „Umetnost neprekidnog traganja: BOŠKO PETROVIĆ (1922 – 1982)“. Kustoskinja izložbe je Slavica Žarković.

Savremena galerija Zrenjanin čuva ukupno 13 radova značajnog umetnika Boška Petrovića, od toga su tri nastala i prinovljena za zbirku 1956. godine nakon njegovog boravka u Umetničkoj koloniji Ečka, dok je deset radova, pet ulja na platnu i pet kolaža nastalih u periodu od 1969. do 1978. godine, poklon ćerke Višnje Petrović 2021. godine.

Dve godine nakon poklona, a godinu dana nakon značajnih godišnjica, sto godina od rođenja i četrdeset godina od smrti Boška Petrovića (1922-1982),  Savremena galerija Zrenjanin predstavila je široj javnosti radove Boška Petrovića koje čuva u svojoj kolekciji.

Boško Petrović je rođen 1922. godine u Novom Sadu. Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu je upisao 1940. godine, ali zbog rata 1941. godine upisuje Akademiju likovnih umetnosti u Budimpešti. Tokom rata je bio hapšen i vraćen za Novi Sad gde je radio u Propagandnom odeljenju glavnog štaba Vojvodine kao rukovodilac Odeljenja za dokumentarne i umetničke izložbe Agitpropa JNOF-a. Nakon rata se vraća u Beograd na Akademiju, a zatim 1949. godine prelazi u majstorsku radionicu Mila Milunovića kada postaje i profesor u Školi za primenjenu umetnost u Novom Sadu. Učestvovao je u osnivanju i radu umetničkih kolonija u Senti, Bačkoj Topoli, Bečeju i Ečki, a bio je i osnivač i član umetničke grupe Grupa 57 u Beogradu.

Na otvaranju izložbe, prisutnima se obratila ćerka pokojnog Boška Petrovića, Višnja Petrović:

“Moj otac je imao različite faze, nije stajao u mestu i stalno je menjao pogled na svoju okolinu i sebe, i uvek je imao nešto novo da kaže. Na ovoj izložbi su zastupljeni radovi koji su motivisani njegovim iskustvom u mađarskom logoru, a s druge strane tu su i radovi koji su inspirisani vojvođanskim pejzažima, životom “vojvođanskog seljaka”. Jedan od tih serija radova posvećena je vojvođanskim hlebovima, koji su zapravo metafora tegobnog života svakog čoveka, a ne samo paora, koji mora da zaradi za život i da prehrani porodicu.

Ovo ponovno sećanje na njega i njegov rad nastalo je kao omaž na stogodišnjicu njegovog rođenja, i tim povodom sam ja napravila poklone vojvođanskim i srpskim muzejima savremene umetnosti, i svakom od njih sam poklonila bar 10 radova, želeći da osvežim sećanje na mog oca.

Jedan od motiva da ove poklone usmerim ka Zrenjaninu i Savremenoj galeriji jeste činjenica da je učestvovao velikim delom u radu Ečke, kao što je to radio i u Sićevu kod Niša. Voleo je sredinu i prijao mu je vojvođanski pejzaž, kao i ljudi koji su bili prisutni.”, rekla je Višnja.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px