NAJAVA: Savremena galerija Zrenjanin 31.01. – izložba fotografija “Moj izbor”

Peternek, Sabo, Kukić, Rakićević, Sinobad, Mandić

Savremena galerija Zrenjanjin najavljuje fantastičnu izložbu fotografija najboljih srpskih fotografa: Tomislava Peterneka, Imre Saboa, Goran Kukića, Nina Rakićevića, nedavno preminulog Željka Sinobada i Igora Mandića.

Otvaranje izložbe planirano je za ponedeljak, 31. januara u 19 časova a oni koji ne budu mogli da dođu na otvaranje, moći će da uživaju u postavci od 31. januara do 14. februara 2022. u izložbenom prostoru Savremene galerije Zrenjanina.

Izložbu je pokrenuo i organizaovao, u saradnji sa gradom i Savremenom galerijom, jedan od najpoznatijih zrenjaninskih fotografa Jovan Njegović Drndak inače urednik fotografije u Listu Zrenjanin i osnivač Fotografskog dokumentacionig centra u Zrenjaninu.

Kako bi rekla Susan Sonntag – „Fotografija je tanak isečak prostora i vremena.“ Taj  prostor i vreme kroz svoj objektiv zapisali su, po mom mišljenju, fotografi koje sam želela da okupim na jednom mestu da snagom svojih fotografija, biografija i strašću u svom stvaralaštvu potvrde „svet koji su uhvatili oko sebe i izrazili svet u sebi“.

Bezvremeni stil koji pruža crno-bela fotografija najviše doprinosi odražavanju najvišeg stepena apsolutne realnosti i u potpunosti zadržava realističnost scena koje su prikazane. U tome je tajna, ali i lepota crno-belog senzibiliteta.

Kroz ovu izložbu prožeta je prošlost, sadašnjost i budućnost. Mada neki teoretičari govore kako prošlost i budućnost ne postoje i da je sve sadašnjost – sada i ovde. O tome govore ove fotografije – o čoveku, pokretu, ljudskoj snazi, senzualnosti, kontrastu, psihološkom obrtu nevezano za vremensku odrednicu. One su fotografski, činjenični dokaz, ne samo susret fotografa i događaja, one su potvrda jednog vremena i njegovih junaka.

Od „Novogodišnjeg jutra 1961.“ Tomislava Peterneka, preko „Quo vadisa…“ Imrea Szaboa, „Liberto 20“ Gorana Kukića, pariskog modnog mirisa Nina Rakićevića, „Ribara“ Željka Sinobada, „Singl mother“ Igora Mandića, sve su one memento mori. “Učestvuju u nečijoj smrtnosti, promenljivosti i ranjivosti“, podvukla bi Susan Sonntag, a ja bih dodala za beskraj, za istoriju, za nezaborav.

Piše: Mia Medaković, novinar

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px