Savremena galerija sledeće godine obeležava značajan jubilej – 65 godina postojanja

Savremena galerija Zrenjanin – Dušan Radišić

Podelite vest

Savremena galerija Zrenjanin postoji više od 60 godina i poseduje fond umetničkih dela najveći u Vojvodini.

Umetnička kolonija Ečka je prošle godine obeležila 65 godina postojanja, a Savremena galerija sledeće godine slavi 65 godina postojanja.

Naime, 1956. godine grad Zrenjanin osniva Umetničku koloniju u Ečki, a 1958. osnovana je Savremena galerija Umetničke kolonije kao institucija koja ima zadatak da se brine o umetničkim delima nastalim uglavnom u Umetničkoj koloniji Ečka, kao i da nastavi sa organizovanjem susreta umetnika u Ečki.

dusan radisic savremena galerija 003
Dušan Radišić, direktor Savremene galerije Zrenjanin

Nije rešenje da dobijemo jedan prostor, već da dobijemo mnogo prostora gde bi mogao da bude izložen ceo fondkazao je za portal volimzrenjanin.com direktor Savremene galerije Dušan Radišić.

dusan radisic savremena galerija 009
Dušan Radišić, direktor Savremene galerije Zrenjanin

Zbirka Savremene galerije Umetničke kolonije Ečka – Zrenjanin direktno je povezana sa radom Umetničke kolonije jer je čine uglavnom dela autora nastala tokom boravka u koloniji.

U koloniji su boravili mnogobrojni umetnici, od onih čije je stvaralaštvo započelo između dva svetska rata, pa do najmlađih koji završavaju akademije.

Zbirka se bogatila i donacijama državnih institucija među kojima je najznačajnija donacija Saveznog izvršnog veća 1963. godine, pa su na ovaj način u zbirku ušla i dela umetnika koji nisu boravili u koloniji.

Ovakvom politikom prikupljanja i obrazovanja zbirke, koja danas sadrži oko 2.800 umetničkih predmeta različitih likovnih tehnika umetnika iz svih delova naše zemlje i inostranstva, nije omogućeno samo praćenje rada kolonije u Ečki već je dobijen pregled savremene jugoslovenske umetnosti od 1945. godine do danas. Svojim značajem zbirka zahteva ozbiljno naučno-istorijsko istraživanje, sortiranje, sistematizaciju i prezentaciju. Zbirku čine slike, skulpture, grafike, crteži, pasteli, akvareli, tapiserije, fotografije, digitalni i video – radovi i instalacije.

Pored izložbi Savremena galerija organizuje i druge aktivnosti.

Da, Savremena galerija Zrenjanin deluje kroz različite sadržaje: organizovanje radionica za umetnike iz zemlje i inostranstva u Umetničkoj koloniji Ečka, organizovanje izložbi domaće i inostrane savremene umetnosti i organizovanje međunarodne manifestacije Bijenale akvarela.  

Izložbena delatnost praćena je i drugim aktivnostima: radionicama za decu, stručnim predavanjima, promocijama knjiga, koncertima…

Daje li Savremena galerija šansu mladim umetnicima da se prikažu javnosti i ima li među njima mladih Zrenjaninaca?

Većina naših učesnika u Koloniji i koji izlažu i gostuju kod nas jesu umetnici mlađe populacije koji sada završavaju akademiju, tačnije, koji su završili akademiju i uspeli u svetu umetnosti, tako da dajemo šansu mladima.

Kada je reč o mladim zrenjaninskim umetnicima uvek imamo termine i za njih, neki od njih dolaze po pozivu, a neki po konkursu koje raspisujemo. Istina, na osnovu tih konkursa dolaze i umetnici iz drugih sredina, ali, što se tiče termina koje mi zakazujemo, jednom ili dva puta godišnje rezervisani su za Zrenjanince. 

dusan radisic savremena galerija 011
Dušan Radišić, direktor Savremene galerije Zrenjanin

Koliko za Savremenu galeriju znači podrška Ministarstva kulture i informisanja i Grada Zrenjanina?

Mislim da bez te podrške Grada, kao i bez podrške Ministarstva ne bi bilo Savremene galerije. 

dusan radisic savremena galerija 014
Dušan Radišić, direktor Savremene galerije Zrenjanin

U javnosti se pominje da bi Galerija u skorije vreme mogla biti preseljena u novi prostor. Ukoliko su ti navodi tačni, šta bi to za vas i ljubitelje likovne umetnosti značilo?

Tačno je da se radi na tome da se Galerija izmesti. Trenutno sa gradonačelnikom Simom Salapurom i njegovim timom tražimo najadekvatnije rešenje, budući da za nas nije rešenje da dobijemo jedan prostor, već da dobijemo mnogo prostora gde bi mogao da bude izložen ceo fond, tačnije dobar deo fonda iz zbirke, dok bi se u drugi deo prebacio administrativni deo.

Plan je da taj salon bude aktivan i ubuduće i da se u tom prostoru organizuju izložbe radova nastalih tokom Kolonija, dok bi u novom prostoru, kako sam naveo, bila stalna postavka koja bi javnosti bila i najzanimljivija budući da bi tamo bila izložena najbolja, najkvalitetnija dela iz naše bogate zbirke.

Tekst: Ljiljana Stupar

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. čestitke za 65 godina postojanja savremene galerije i prošle godine 65 godina likovne kolonije u ečki srećno

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px