Savremena galerija Zrenjanin – 43. susret AKVARELISTA od 17. do 19. avgusta u Umetničkoj koloniji Ečka.

Zrenjanin – 43. susret akvarelista

Podelite vest

Savremena galerija Zrenjanin organizuje 43. susret AKVARELISTA od 17. do 19. avgusta u Umetničkoj koloniji Ečka. Ove godine će u Ečki biti okupljeni sledeći umetnici: Nina Ivanović, Jelena Janev, Vladimir Sekulić, Dragana B.Stevanović i Nebojša Yamasaki Vukelić. Specifičnost ovog saziva, slikanje akvarela, vremenom je izmenjena, umetnici koji dolaze u ečansku koloniju slobodni su da ovu tehniku kombinuju sa drugim medijima vizuelnog stvaralaštva i na ovaj način omogućena je transformacija akvarela u jezik drugih medija dajući mu tako novi život u okviru savremenog stvaralaštva.

Selektor 43. susreta je Slavica Žarković, kustos Savremene galerije Zrenjanin

Izložba radova nastalih u Koloniji u Ečki a koji ostaju u zbirci Savremene galeriji Zrenjanin biće otvorena u ponedeljak 17. oktobra 2022. godine  u Savremenoj galeriji Zrenjanin u 19 h. Realizaciju kolonije omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja  i Grad Zrenjanin

U selu Ečka pored Zrenjanina 1956. godine osnovana je Umetnička kolonija u čijem radu su učestvovala najznačajnija imena likovne umetnosti sa teritorije bivše Jugoslavije. Ovi umetnici su se, u skladu sa sopstvenim opredeljenjem, bavili različitim likovnim tehnikama, slikarstvom, skulpturom, grafikom, da bi se vremenom održala dva saziva – saziv umetnika koji su se bavili klasičnim slikarstvom u sazivu „Slika“ i saziv umetnika koji su se bavili akvarelom u „Susretima akvarelista“.

Početkom 21. veka došlo je do promene u konceptu tradicionalnih okuplјanja u Umetničkoj koloniji Ečka kada je u skladu sa već uveliko prisutnim pluralizmom i interdisciplinarnošću u savremenoj umetnosti u Ečki omogućeno da umetnici svoje ideje realizuju u različitim medijima i formama savremenog umetničkog izražavanja stim da je bazična specifičnost oba saziva sačuvana.

paviljon

BIOGRAFIJE UMETNIKA

Nina Ivanović (1986, Beograd) Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2010. godine, smer slikarstvo. Od 2006. aktivno učestvuje na umetničkoj sceni kroz domaće i internacionalne radionice, letnje škole, samostalne i grupne izložbe. Dobitnica je nagrade za crtež Fakulteta likovnih umetnosti (2009), nagrade iz Fonda Vladimir Veličković (2014) i nagrade 57. Oktobarskog salona (2018). Bila je na rezidencijalnim programima u Glo’Art centru u Lanakenu, Belgija (2013 i 2014), zatim na rezidenciji Kuckucks Nest u Bazelu, Švajcarska (2017) i u Ateljeu 10 u Podgorici, Crna Gora (2021). Realizovala je radove u javnom prostoru poput rada Pejzaži u italijanskom gradu Vitorio Veneto (2018) i svetlosne instalacije Perači prozora na prozorima Kulturnog centra Beograda (2019). Zajedno sa još šest kolega i koleginica osnovala je Umetnički kolektiv U10 sa kojim od 2012. godine vodi Umetnički prostor U10. Živi i radi u Beogradu.

Jelena Janev (1972, Beograd, SFRJ) Vajarka. Diplomirala i magistrirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Doktorirala na studijskom programu Scenski dizajn, na Departmanu za arhitekturu i urbanizam, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, sa temom „Majčinstvo i rodni stereotipi u umetnosti: umetničko delo scenskog dizajna“. Izlagala na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Sjedinjene Američke Države, Nemačka, Bosna i Hercegovina). Dobitnica Godišnje nagrade Akademije umetnosti za skulpturu (1997) i Nagrade Oktobarskog salona grada Novog Sada za skulpturu (1997). Njene skulpture i skulptorske instalacije nalaze se u vlasništvu Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, u umetničkoj kolekciji univerziteta New Mexico Highlands University, Las Vegas, Nju Meksiko, Sjedinjene Američke Države, i deo su stalne postavke Muzeja „Terra“ u Kikindi. Zaposlena kao vanredni profesor na Katedri za umetnost, Odsek za scenski dizajn, Departman za arhitekturu i urbanizam, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu.

Vladimir Sekulić (1981) Završio je master studije zidnog slikarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2011. godine. Izražava se u medijima crteža, slike, video animacije i kratke priče. Koristi elemente site-specific-a u svojim nastupima. Njegovi radovi, pored subverzivnih sadržaja i poigravanja između dokumentarnog i fikcije, imaju društveno – političku konotaciju. Tematski fokus Sekulićevog rada baziran je na pojedincu ili grupi koja svojim postupkom remeti sklad hijerarhije moći u okvirima kapitalističkog društva. Dobitnik je prve nagrade za crtež Fondacije Vladimir Veličković za 2015. godinu. Njegove samostalne izložbe Izveštaj sa terena, Hotel sa četiri zvezdice, Dečak u crvenom prsluku i Pink Panteri , postavljane su u mnogim galerijama širom zemlje i regiona poput Likovne galerije Kulturnog centra Beograda, Galerije Doma omladine Beograda, Galerije Tir u Novoj Gorici, Galerije SKC u Kragujevcu, Galerije Haos.  Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije i ima status samostalnog umetnika.  Živi i radi u Beogradu.

Dragana B. Stevanović (1975, Beograd) Diplomirala je slikarstvo i magistrirala na Katedri za crtež Akademije umetnosti u Novom Sadu. Doktorirala je na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu, studijska oblast- Višemedijska umetnost. Studijski je boravila u Španiji, SAD, Francuskoj i Austriji. Radovi joj se nalaze u Telenor kolekciji savremene srpske umetnosti u Beogradu i privatnim kolekcijama u SAD, Kanadi, Sloveniji, Nemačkoj i Austriji. Samostalno je izlagala na preko dvadeset puta u zemlji i inostranstvu (Austrija, SAD) i učestvovala na brojnim kolektivnim izložbama i projektima. Od 2006. godine radi na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, trenutno u zvanju vanredne profesorke na Katedri za crtanje.

Nebojša Yamasaki Vukelić (1986, Beograd) Završio master studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2021. Svoj rad uglavnom bazira na mediju crteža, kroz koji tematizuje pitanje ličnih i kolektivnih kapaciteta za društvenu imaginaciju. Izlagao na brojnim grupnim izložbama, kao i jednoj samostalnoj – Unutra sve biće meko i nežno, u galeriji X Vitamin. Jedan je od dobitnika nagrade za crtež fonda Vladimir Veličković za 2021. godinu, kao i nagrade “Miodrag Janjušević – akademski slikar” za istu godinu. Živi i radi u Beogradu.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px