Savremena galerija Zrenjanin, 14. Bijenale akvarela 2021 (1 deo)

Zrenjanin - 14. Bijenale akvarela

Savremena galerija Zrenjanin je ove godine, po 14. put, organizovala Bijenale akvarela, jedan od najznačajnijih događaja iz oblasti kulture u našem gradu.

Bijenale akvarela u Zrenjaninu je pokrenuto još 1991. godine sa osnovnom idejom stimulisanja umetnika za rad u tehnici akvarela, u okviru savremenog likovnog stvaralaštva. Više o tome i o istorijatu ovog događaja za portal volimzrenjanin.com govori viša kustoskinja Sunčica Lambić Fenjčev iz Savremene galerije Zrenjanin.

izlozba savremena galerija 3
Savremena galerija Zrenjanin

-Organizovanje Bijenala akvarela bilo je logičan nastavak akvarelističkih susreta u Umetničkoj koloniji Ečka započetih osamdesetih godina prošlog veka. Tada je organizator, kao jedno od opravdanja za održavanje ovakvih okupljanja umetnika, naveo zapostavljenost akvarela u savremenoj umetničkoj praksi – kaže na početku razgovora Sunčica Lambić Fenjčev.

Savremena galerija Zrenjanin je osnovana 1958. godine, i to kao posledica postojanja Umetničke kolonije u Ečki, osnovane 1956. godine. Iščitavajući istorijat osnivanja i delovanja ove ustanove uočava se konstantna ambicija osnivača i rukovodstva za institucionalizovanjem galerije, zbirke i kolonije i ustanovljavanjem izložbene manifestacije širih razmera. To sve oslikava želju da Savremena galerija Zrenjanin i Umetnička kolonija Ečka ne budu galerija i kolonija lokalnog karaktera, već da svojim delovanjem i svojom zbirkom teže da postanu muzej od regionalnog odnosno nacionalnog značaja.

-S obzirom na to da je Umetnička kolonija Ečka svoje delovanje na okupljanju umetnika, sakupljanju umetničkih dela i formiranju zbirke započela pre zvaničnog otvaranja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu (1965), čini se da je u ono vreme možda među osnivačima kolonije postojala ideja da Ečka postane protivteža Beogradu, odnosno umetnički centar sa ove strane Dunava, ili čak spona između umetničkih centara, na prvom mestu Beograda i Novog Sada, pa i gradova iz drugih republika tadašnje Jugoslavije. U svakom slučaju, u odnosu na druge, ranije osnovane kolonije u Vojvodini, ostaje utisak da je Ečka imala mnogo veće ambicije – naglašava Lambić Fenjčev.

Nakon prvih godina od osnivanja 1956. Umetnička kolonija Ečka postigla je svoju „konceptualno-umetničku delotvornost“. Kao i ostale umetničke kolonije tokom druge polovine pedesetih godina prošlog veka ostvaruje pun smisao svog postojanja kao „svojevrsni agens modernističkog shvatanja slike i umetnosti“ (Sava Stepanov) u vremenu kada se umetnost još uvek borila za oslobađanje od socrealističkog dogmatizma.

-Tokom sledeće dve decenije, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, kada su dosegnute slobode stvaralaštva za koje su se kolonije borile tokom pedesetih i kada na jugoslovenskoj umetničkoj sceni postaje veoma dinamično usled postojanja ravnopravnih heterogenih poetika i insistiranju na individualnom, izgubiće se većina opravdanja za kolektivističkim duhom u umetnosti kakav je do tada negovan u kolonijama. Umetnička kolonija Ečka tih godina traga za novim konceptom, za novom energijom koja će revitalizovati njen organizam jer se nakon dve decenije postojanja uočava kriza u njenom radu – ističe Sunčica Lambić Fenjčev.

(nastaviće se…)

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px