Savremena galerija Zrenjanin: 68. saziv Umetničke kolonije Ečka – Slika 2023.

Zrenjanin - Savremena galerija Zrenjanin

Savremena galerija Zrenjanina organizuje otvaranje izložbe 68. saziva Umetničke kolonije Ečka – Slika 2023. u ponedeljak, 4. decembra u 19 časova. Učesnici izložbe: Milica Vesić, Luka Drljan, Sunčica Pasuljević Kandić, Bojan Radojčić, Ivan Šuletić. Selektor i kustos projekta: Sunčica Lambić Fenjčev

68. saziv Umetničke kolonije Ečka – Slika 2023. je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Zrenjanina. Izložba će trajati do 31. decembra.

Ostavljajući umetnicima u koloniji slobodan izbor teme i medija kojim će se baviti u okviru saziva „Slika“ razumevajući pojam slike u kontekstu „slike sveta“, ovogodišnja izložba „68. saziva Umetničke kolonije Ečka – Slika 2023“ napravila je ravnotežu između „starih“ i „novih“ medija, pa tako na izložbi imamo prisutne radove izvedene akrilom na platnu, uljem na platnu i suvim pastelom, ali i ambijentalnu instalaciju. 

Ova izložba još jednom dokazuje da izbor medija a priori ne definiše delo već da je ključna ideja umetnika koja se kroz njega sprovodi.

Ono što su umetnici imali prilike da vide i osete tokom boravka u Umetničkoj koloniji Ečka i njenom okruženju i ovoga puta su predstavili na svojim radovima koji su direktno motivisani doživljenim ili stoje u vezi sa njihovim dosadašnjim umetničkim istraživanjima i interesovanjima.

Milica Vesić, akrilom na platnu, slika floralne motive apstrahovane iz prirode poput grafičkih šablona ili ornamentike potekle još od secesije na plošnoj površini čiji ritam izaziva osećanje pokreta, a kontrast između pozadine i stilizovanih oblika dinamiku. Slika Luke Drljana izvedena takođe akrilom na platnu, simbol je okruženja savremenog čoveka koji je prirodni pejzaž u velikoj meri zamenio geometrijski hladnim, sivim, betonskim arhitektonskim objektima. Crtež Bojana Radojčića izveden tehnikom suvog pastela prikazuje neodrživu kontradiktornost ekonomsko-političkih interesa u odnosu na prirodne resurse koji imaju uglavnom ekološki poguban uticaj na budućnost životne sredine. Deo procesa nastanka slike izvedene u tradicionalnoj tehnici ulje na platnu Ivana Šuletića predstavljaju fajlovi koje je generisala veštačka inteligencija. Slika koja u prevodu naslova sadrži i tekst „Pogled iz vazduha na dobro organizovanu urbanu oblast u kojoj svi žive skladno“ nosi u sebi mnoštvo konotacija i ironije na organizaciju života savremenog čoveka. Svi ovi tradicionalnom tehnikom, ali savremenim pristupom izvedeni radovi na izložbi imaju različite aluzije na svakodnevni život današnjice koji direktno ili indirektno ukazuju na čovekov odnos prema prirodi. Ovu problematiku u svojoj multimedijalnoj instalaciji „Odjeci što dopiru iz litosfere“ eksplicitno istražuje Sunčica Pasuljević Kandić upućujući apel ne samo svojim sugrađanima već i celom čovečanstvu da je krajnje vreme da se osvestimo, zapitamo i promenimo pravac našeg delovanja prema Zemlji i prirodi.

Milica Vesić (1995 Valjevo) Osnovne studije završila je 2019.  godine u klasi profesora mr Branka Rakovića, na Fakultetu likovnih umetnosti u  Beogradu. Fakultetske 2019/20 godine upisuje master studije na dva fakulteta: master  studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na smeru slikarstvo i u oblasti  društveno humanističkog polja, master studije na Univerzitetu umetnosti u Beogradu  na Unesko katedri (smer kulturne politike i menadžmenta).

Luka Drljan (1997 Novi Sad) Godine 2016. završava Srednju umetničku školu Bogdan Šuput u Novom Sadu, odsek dizajn grafike. Iste godine upisuje Akademiju umetnosti u Novom Sadu, smer slikarstvo. Osnovne studije završava 2020. u klasi profesora Gorana Despotovskog.

Sunčica Pasuljević Kandić (Zrenjanin) na antidisciplinarni i poetski način istražuje isprepletene veze saradnje, komunikacije, identiteta, jezika i proizvodnje znanja u kontekstu tehno-ekološkog diskursa. Ona uvezuje kustoske, umetničke i pedagoške metode kreirajući privremene prostore situiranog znanja. Postavljajući iskustveno-misaone koreografije i koristeći se semantičkim i vizuelnim elementima ona razbija granice umetnica-publika čime njena praksa postaje kolaborativna i efemerna.

Bojan Radojčić (1981 Šabac) je vizuelni umetnik koji živi i radi u Beogradu. Svoje umetničko školovanje započeo je sa jedanaest godina u Domu omladine u Šapcu. Nakon završene srednje umetničke škole u Šapcu, diplomirao je slikarstvo na Akademiji lepih umetnosti (2004). U njegovoj praksi crtež zauzima najznačajniju poziciju kao njegov primarni način izražavanja. Na stranicama knjiga, dokumenata i spisa njegove velike instalacije pronalaze način da se pojave kao nove i složene stvarnosti.

Ivan Šuletić (1982) je diplomirao (2007) i završio doktorske umetničke studije (2015) na Slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Srbiji i inostranstvu. Njegovi radovi se nalaze u javnim i privatnim kolekcijama, među kojima su Muzej grada Beograda, Kolekcija umetnosti European Patent Office Art Collection u Minhenu, Narodni muzej Kruševac, Wiener Städtische kolekcija savremene umetnosti, kolekcija Galerije savremene umetnosti Niš i druge.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px