Savremena galerija Zrenjanin – 67. saziv Umetničke kolonije Ečka – Slika 2022.

Zrenjanin – Savremena galerija Zrenjanin

Podelite vest

Otvaranje izložbe će biti održano u ponedeljak, 5. decembra u 19 časova. Izložba će biti otvorena od 5. do 31. decembra. Učesnici izložbe su Sanja Anđelković, Sonja Bojanić, Lea Vidaković, Milan Kujundžić, Stefan Lukić i Mira Odić kao gost. Selektor i kustos projekta je Sunčica Lambić-Fenjčev.

67. saziv Umetničke kolonije Ečka – Slika 2022. je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Zrenjanina.

Baveći se uglavnom novim medijima, fotografijom, video radovima, digitalnim i kompjuterskim tehnologijama ovogodišnji učesnici kolonije Ečka nisu ostali imuni na ono što su videli boraveći u koloniji u Ečki.

Savremena umetnost reaguje na aktuelne događaje, preispituje našu svakodnevicu, komentariše je ili ukazuje na probleme kroz ličnu, intimnu prizmu umetnika koji je njen aktivni učesnik, glasnogovornik koji svojim radovima skreće pažnju, ističe, kritikuje, jer u današnjem vremenu brzog protoka informacija umetnost mora takođe brzo i odlučno da reaguje na svoj način i svojim sredstvima.

Sanja Anđelković (1991, Novi Sad) je audio-vizuelna i tekstualna istraživačica-umetnica. Posvećena oblasti dokumentarne/igrane/spekulativne prakse, gde preispituje sopstveni položaj unutar sistema rodnih, društveno-političkih uloga i/ili traumatskih momenata lične biografije/istorije i ispituje kako se ideja ’doma’ menja u istorijskom, geografskom, društvenom, ali i ekološkom kontekstu. U okviru umetničke rezidencije „BIOS i ATÖLYE“ koju je organizovao British Council 2019. godine, imala je priliku da se bavi ekologijom kancera.

Sonja Bojanić (1975, Novi Sad) Završila je Srednju školu za dizajn „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, smer slikarstvo u klasi Jovana Rakidžića i stekla je zvanje akademski slikar i profesor likovne kulture. Zvanje master likovni umetnik stekla je 2015. godine na istom smeru u klasi profesora Gorana Despotovskog, na predmetu digitalna slika. Član je SULUV-a od 2016. godine, a status slobodnog umetnika ima od 2020.godine.

Lea Vidaković (1983.) je multimedijalna umetnica koja radi na području animiranih instalacija i proširenih medija, primenjujući tehniku tradicionalnog lutka filma. Završila je studije animacije na HVO u Norveškoj (2010), diplomirala na grafičkom smeru na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (2011) i završila master studije audio-vizuelne umetnosti na Kraljevskoj akademiji umetnosti, KASK, u Belgiji (2012). Godine 2020. doktorirala je na smeru animacije na School of Art, Design and Media na Nanyang Technological University u Singapuru.

Milan Kujundžić (1997, Foča, Bosna i Hercegovina) Osnovne studije slikarstva završio je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju 2019. godine. Dobitnik je nagrade za slikarstvo, na istoj akademiji, iste godine i nagrađen je posebnim priznanjem na Međunarodnom studentskom bijenalu u Osijeku 2021. godine. Master studije završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, modul Novi likovni mediji. Izlagao je na više kolektivnih izložbi u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj.

Stefan Lukić (1985, Užice) zavšio je master studije na Fakultetu likovnih umetnosti (slikarski odsek, klasa Biljane Đurđević) u Beogradu, 2022. godine. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2018. godine. Treću godinu studija završio je u Parizu na Akademiji lepih umetnosti (ENSBA) 2017. godine. Učestvovao je na rezidencijalnim boravcima u Getenburgu, Švedska, 2021; Umetničkom prostoru Homesession, Barselona, Španija, 2021.; Masterklasu na Kraljevskoj akademiji, (Rijksakademie) Amsterdam, Holandija, 2019.; učestvovao na 31. Memorijalu Nadežde Petrović 2022.; Finalista Mangelos nagrade za savremenu umetnost 2021.

Mira Odić, vizuelna umetnica,  diplomirala slikarstvo 1999. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na istom fakultetu i magistrira 2002., a zvanje doktora umetnosti stiče 2021. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, sa temom „UGROŽENE VRSTE: vizuelna zbirka sveta koji nestaje – pristup istraživanju od individualnog do participativnog“. Članica ULUS-a od 2001. godine sa statusom samostalnog umetnika. 

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px