Saveti Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin – Rezerve zimske vlage u zemljištu

Zrenjanin - Poljoprivredna stručna službe Zrenjanin

U regionu srednjeg Banata u zimskom periodu (oktobar-mart) palo je oko 200 litara kiše po metru kvadratnom. To je mala količina koja je zabeležena u vanvegetacionom periodu, a uz to bile su i veoma visoke temperature vazduha. Prosečna srednja dnevna temperatura iznosila je oko 7 stepeni. Uz nedovoljno padavina i temperature koje su bile mnogo više nego što se očekuje, evaporacija je bila neobično visoka za taj period godine.

Analizom vlage u zemljištu došli smo do sledećih saznanja: zimske rezerve vlage u zemljištu, u periodu od oktobra do aprila, su bile 40% od optimalnih. Pošto je zima bila veoma topla, velika količina vode je isparila. Osim toga, od januara do marta palo je svega 70 litara kiše po metru kvadratnom, te su rezerve zimske vlage minimalne.

Za određivanje rezerve vlage uzima se debljina oraničnog sloja do 60 ili 100 cm, te je ove sezone deficit oko 60% . Kada u obzir uzmemo rezerve vlage u dubljim slojevima tla, podzemne vode i njihov uticaj na kapilarno kretanje vode kroz zemljište, one mogu da zadovolje potrebe biljaka za nicanje i period ukorenjavanja.

Dragan Marković, dipl. ing. PSS Zrenjanin

Izvor: psszr.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px