Saveti Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin: Gajenje vinove loze u Srednjem Banatu

Zrenjanin - PSS Zrenjanin

U našem regionu postoje četiri najznačanije mikrolokacije na kojima se tradicionalno već duži vremenski period gaji vinova loza. One se nalaze u Tarašu, Melencima, Novom Bečeju i Orlovatu. Postoji još, ali navedena su najveća po obimu proizvodnje grožđa. Dokaz da ovdašnja vinova loza postoji od davnina je postojanje veoma starih vinograda, podignutih pre Drugog svetskog rata, a koji i danas žive i rađaju. Na tim lokacijama gaje se sorte za proizvodnju vina, a veoma mali procenat otpada na stone vrste, iako nema opravdanog razloga za to.

Zbog pojave niskih zimskih temperatura i onih preko 10 stepeni celzijusa, gaje se više bele sorte grožđa za proizvodnju vina, kao na primer muskat krokan na Bisernom ostrvu u Novom Bečeju. Ono što opredeljuje neku lokaciju za uspešno gajenje vinove loze ne može se uvek jednostavno objasniti zato što je mnogo faktora koji je određuju. Jedan od najznačajnijih je zemljište i mikroklima.

Tlo na ovim mikrolokacijama je lakše po fizičkom sastavu, često peskovitije i razlikuje se od težeg okolnog zemljišta, kakvo je uglavnom zastupljeno u našem regionu. Blizina velikih vodenih tokova često određuje specifičnu mikroklimu.

Vinogradari kod nas uglavnom proizvode vino za sopstvene potrebe i rodbinu. Sve više se podižu i komercijalni vinogradi za spravljanje vina namenjenog za prodaju. Neobjašnjivo su zapostavljene stone sorte grožđa koje se sporadično gaje u našem regionu, iako su možda i bolje prilagođene za ovdašnje uslove.

dipl. inž. Milinko Sinđić

Izvor i opširnije: psszr.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px