Saveti Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin: Pravilna sadnja, osnova buduće rodnosti

Zrenjanin - Poljoprivredna stručna služba

Sadnja voćaka je izuzetno odgovoran posao od koga u velikoj meri zavisi dugovečnost i intenzitet plodonošenja budućeg voćnjaka. Pre podizanja višegodišnjeg zasada neophodno je napraviti okvirni plan pri čemu treba voditi računa o rasporedu osnovnih i sorti oprašivača. Ako se radi o stranooplodnim vrstama kao što su: jabuka, kruška, trešnja, kajsija i šljiva, važno je da oprašivači imaju dobru klijavost polena i da im se bar 50% fenofaze punog cvetanja poklapa sa osnovnom sortom. 

U zasadu bi trebalo da su zastupljene bar tri vrste koje se međusobno dobro oprašuju i približno jednako cvetaju, što će obezbediti dobru oplodnju i zametanje.

U zavisnosti od vremenskih prilika sadnja voćaka može se obaviti u jesen, tokom zime (kada su temperature iznad nule) ili u proleće, po mogućstvu što ranije. Najbolje rezultate daje jesenja sadnja čije su prednosti bolji prijem sadnica, brže kalusiranje preseka na korenu, bolja obezbeđenost voćaka vodom. Uticaj tih faktora doprinosi mnogo boljem razvoju sadnica na kraju prve vegetacije.

Površinska priprema zemljišta treba da se obavi specijalizovanom mehanizacijom sa što manje prohoda kako bi se izbeglo prekomerno gaženje i sabijanje. Finalnom obradom treba stvoriti sitnogrudvastu strukturu zemljišnih agregata. Nakon razmeravanja i obeležavanja sadnih mesta, u pravcu reda kopaju se rupe. Dimenzije treba prilagoditi kvalitetu pripremljenog zemljišta i vrsti sadnog materijala. Na nerigolovanim parcelama kopaju se udubljenja prečnika 80 do 90 cm, a tamo gde je urađeno podrivanje dubina i širina može biti 40 do 50 cm.

Maja Martinov, master voćarstva

Izvor i opširnije: psszr.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Град Зрењанин је суфинансирао пројекат „Волим Зрењанин – лепша страна града“ а ставови у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града Зрењанина.

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px