Saveti Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin – priprema plastenika za proizvodnju

Zrenjanin - PSS Zrenjanin

Obrada i priprema zemlji šta zavise od njenih osobi na, sistema đubrenja, prethodne kulture, načina dezinfekcije…

Veoma je važno da ono bude dobro obrađeno, na dubinu od 25 do 30 cm. Za osnovnu i površinsku obradu koriste se odgovarajuća oruđa i traktori. U novopodignutim plastenicima taj posao se obično svodi na obilnije đubrenje organskim i mineralnim đubrivima i na nešto dublje oranje (do 40 cm). Takvo oranje primenjuje se peri odično, jer korenov sistem prodire dosta duboko. Istovremeno, sa navedenom obradom i đubriva se unose na veću dubinu.

plastenik 1

U slučajevima kada je zemljište u plasteniku teško, sa velikom količinom gline, oranje treba obaviti plugom koji prevrće tlo. Treba primeniti odgovarajuće meliorativ ne mere, kao što je zaoravanje poluzgorelog stajnjaka, treseta, strugotine od čamovine, hidratisanog kreča ili mlevenog krečnjaka. Ovakva zemljišta se obrađuju na veću dubinu, 30 do 40 cm. Zaslanjeno tlo se ore pliće, da se ne iznose soli na površinu.

dipl. inž. Dragan Marković, PSS Zrenjanin

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Град Зрењанин је суфинансирао пројекат „Волим Зрењанин – лепша страна града“ а ставови у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града Зрењанина.

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px