Saveti Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin – Uticaj vremenskih prilika na stanje voćki

Zrenjanin - Saveti PSS Zrenjanin

Velika temperaturna kolebanja u prethodnom periodu (toko dana bilo je i oko 15 stepeni Celzijusa, a noću oko nule) inicirala su veoma rano kretanje vegetacije kod većine voćnih vrsta.

Došlo je do ubrzane faze organogeneze, odnosno bržeg obrazovanja cvetnih začetaka u generativnim pupoljcima. Već krajem februara rano kretanje sokova kod koštičavih voćnih vrsta, posebno kod ranih sorti kajsije, dovelo je do punog cvetanja, što je jedna od najosetljivijih fenofaza. U praksi izmrzavanje cvetnih pupoljaka dešava se pri temperaturi od – 5 stepeni, dok se otvoreni cvetovi oštećuju već na – 2, što znači da ukoliko je vegetacija više odmakla biljka je osetljivija na izmrzavanje.

Kao i prethodnih godina, i sada kod voćara postoji oprez i nedoumica kako zaštiti biljke u slučaju poznih prolećnih mrazeva u narednom periodu. Struka preporučuje brojne preventivne mere kao što su krečenje stabala, zadimljavanje, zaštita voćaka pomoću veštačke kiše, primena hormonskih preparata i aminokiselina (isabion, megafol itd.).

Za ove preparate važan uslov je da biljka mora imati određenu lisnu masu da bi ih mogla usvojiti. Njihova glavna uloga jeste da pomažu regeneraciji sprovodnih elemenata i kambijalnog tkiva što za biljke ima „antistres efekat”.

Metod orošavanja putem veštačke kiše bazira se na termodinamičkom konceptu oslobađanja toplote prilikom prelaska vode iz tečnog u čvrsto stanje, gde površinski obrazovani led štiti biljna tkiva od izmrzavanja.

Navedenim merama posledice mraza mogu se ublažiti, a temperature na tim površinama povećati za 2 do 3 stepena. To je dovoljno da bi se spasao rod u toj vegetacionoj sezoni.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px