Saveti Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin – Zatvaranje zimske brazde

Zrenjanin - PSS Zrenjanin

Jesenji period je optimalan za osnovnu obradu zemljišta koje treba pripremiti za zimu i obezbediti što bolje uslove za setvu kultura tokom proleća. Osim postizanja teksture i strukture čestica zemljišta, bez krupnih i tvrdih grudvi (sitnomrvičasta stuktura), jednako važan zadatak je i sačuvati vlagu neophodnu za setvu i nicanje prolećnih useva.

Usled viših temperatura tokom proleća, uz česte vetrove, dolazi do sušenja površinskog sloja tla. Zato je potrebno na oranicama zatvoriti zimske brazde. Zemljište se seče, tanka pokorica na površini lomi i sitni, a površina poravnava. Tako se korovi podstiču na klijanje i nicanje i kasnije se mehanički uništavaju, što smanjuje njihovu brojnost u narednoj vegetaciji.

Po definiciji zatvaranje se obično radi kada vrhovi brazde postanu svetlije boje, a u zemljištu još uvek ima vlage.

Cilj ove agrotehničke mere je prekidanje uspostavljenog kapilariteta prema površini kako bi se smanjio gubitak akumulirane vlage evaporacijom (isparavanjem). Kada se imaju u vidu klimatske promene, uz manjak zaliha vlage u zemljištu tokom zime (suve i tople vetrovite zime uz izostanak ili minimalne količine padavina), važno je proceniti pravo vreme za ovu operaciju.

Izvor i opširnije: PSS Zrenjanin

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px