Restauracija spomenika Žarku Zrenjaninu, u susret 80. godišnjici od oslobođenja grada – šta je predviđeno da se uradi?

Zrenjanin - Spomenik Žarku Zrenjaninu

Na inicijativu gradonačelnika Zrenjanina, u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin i uz pomoć sredstava Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u iznosu od 650.000 dinara, biće izvršena restauracija spomenika narodnom heroju Žarku Zrenjaninu, u centru grada nazvanim njegovim imenom.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković uručio je ugovore o finansiranju 16 projekata za investiciono održavanje ratnih vojnih memorijala u ovoj godini, ukupne vrednosti 32,2 miliona dinara.

Zaštita ratnih memorijala podrazumeva sprečavanje propadanja i oštećenja ratnih memorijala i njihovo održavanje u dostojanstvenom i prepoznatljivom stanju. Među predstavnicima zavoda za zaštitu spomenika kulture iz pet gradova, kao i pokrajinskog i republičkog zavoda, našao se i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin Milan Kovačević. 

Spomenik Žarku Zrenjaninu, kod kog se održavaju ceremonije obeležavanja Dana pobede, 9. maja i Dana oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu, 2. oktobra, biće obnovljen u susret značajnom jubileju, 80. godišnjici od oslobođenja grada, 1944. godine.

Govoreći o obnovi spomenika, arhitekta-konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin Dragana Šijak podseća da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja već dve decenije finansira obnovu spomenika, te da se u kontinuitetu obnavljaju ugroženi spomenici iz Drugog svetskog rata na teritoriji Grada Zrenjanina.

Autor spomenika Žarku Zrenjaninu, vajar Rade Stanković, bio je učenik čuvenog Ivana Meštrovića i spomenik je primer Meštrovićeve, tzv “italijanske škole”. Zbog pozicije koju spomenik ima, bronzana patina tokom vremena nije uspela da se formira u jednom sloju, tako da će konzervatori hemijskim putem prvo ukloniti sve slojeve patine, ponovo naneti zaštitu i na taj način vratiti prvobitni izgled skulpturi.

Predviđeno je i čišćenje i obnova postamenta, kao i uklanjanje grafita sa kamenog zida iza spomenika”, objašnjava Šijak. 

Spomenik Žarku Zrenjaninu otkrio je tadašnji predsednik Federativne Narodne Republike Jugoslavije Josip Broz Tito 11. maja 1952. godine. Spomenik se nalazio na Trgu slobode sve do 1964. godine kada je, zbog rekonstrukcije trga, premešten na lokaciju na kojoj se i sada nalazi – ispred zgrade nekadašnjih društveno-političkih organizacija, poznatoj kao “Komitet”. Visok je tri metra i postavljen na 60 cm visokom postamentu.

Izvor: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px