Gradonačelnik obišao radove na zameni i rekonstrukciji vodovodne mreže u Prizrenskoj

Zrenjanin – Prizrenska ulica

Podelite vest

Radovi na zameni vodovodne mreže, Grad nabavlja cisterne za pijaću vodu, a za Vladu Srbije fabrika vode i izgradnja vodovodne i komunalne infrastrukture projekat od posebnog značaja

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura obišao je danas, zajedno sa svojim saradnicima i predstavnicima JKP “Vodovod i kanalizacija”, radove na rekonstrukciji vodovodne mreže u Prizrenskoj ulici u naselju Šumica, gde će, između ostalog, biti zamenjene cevi stare više od 50 godina.

radovi vodovod sumica 008

Pomenuti radovi izvode se u sklopu projekta „Prve faze rekonstrukcije vodovodne mreže u gradu“, a gradonačelnik je rekao da se vodilo računa o tome da se vodovodna mreža najpre zameni u onim mesnim zajednicama gde je i najstarija. 
– Radi se ovde u naselju “Šumica”, a izvođeni su i radovi u naselju “Ruža Šulman” i do kraja godine radiće se u još tri mesne zajednice. Sredstva smo obezbedili od Vlade Republike Srbije, blizu 520 miliona i još dodatnih 60 miliona od AP Vojvodine, dakle, ukupna suma novca 580 miliona dinara za zamenu vodovodne mreže – objasnio je gradonačelnik. 

Napomenuo je i da zamena vodovodne mreže samo jedan segment projekta unapređenja sistema vodosnabdevanja na teritoriji grada Zrenjanina.
– Pored toga, kao što znate, pre manje od mesec dana u Vladi Republike Srbije potpisali smo ugovor sa investitorom koji će građanima Zrenjanina u prvom kvartalu 2024. godine isporučiti zdravu pijaću vodu i tada nijedan Zrenjaninac neće morati da kupuje flaširanu vodu – rekao je još.

Posebno raduje činjenica, napomenuo je gradonačelnik, što je Vlada Republike Srbije na prošlonedeljnoj sednici donela Zaključak kojim su izgradnja fabrike pijaće vode , izgradnja vodovodne infrastrukture i komunalne infrastrukture proglašeni projektom od posebnog značaja za Republiku Srbiju što će, kako je kazao, umnogome doprineti da se ovaj važan posao za Zrenjanin završi.

– Imali smo neodgovornog investitora, ali s druge strane imamo odgovornu Vladu koja je stavila među svoje prioritete rešavanje višedecenijskih problema sa pijaćom vodom u gradu Zrenjaninu. Ovim putem im se zahvaljujem, ali i pohvaljujem ekipe našeg javno komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” koje su na terenu i izvode ove radove. Takođe, zahvaljujem se i našim sugrađanima koji imaju strpljenja i razumevanja prema našim izvođačima da se ovi radovi završe i proteknu u najboljem redu – poručio je gradonačelnik Simo Salapura. 

Gradonačelnik je napomenuo i da se u okviru sistema unapređenja vodosnabdevanja vodilo računa da Zrenjanin po prvi put nabavi cisterne za pijaću vodu.

– U avgustu mesecu će biti operativna tri vozila sa rezervoarima za pijaću vodu, a do jeseni sa još jednim vozilom ukupna količina biće 14.000 litara vode. Sada će jedan rezervoar od 5.000 litara imati naše preduzeće “Čistoća i zelenilo”, biće operativna i dva rezervoara na pokretnim prikolicama sa po 500 litara, koji će biti dostupni na Žitnom trgu i glavnom gradskom trgu u vreme održavanja “Dana piva”a preko projekta prekogranične saradnje za vanredne situacije dobićemo kamion sa cisternom od 8.000 litara koje će sa zdravom pijaćom vodom biti na raspolaganju na jesen – rekao je gradonačelnik. 

radovi vodovod sumica 011

Inače, u delu naselja Šumica, biće izgrađeno oko 3,5 kilometara nove vodovodne mreže i to u 7 ulica: Prizrenska (od Prvomajske do Topličine), Topličina (od Gomeksa do 6. maja), 6. maja (od Topličine do Strelišne), Loznička (od Topličine do Šabačke), Šabačka, Valjevska i Strelišna (od Prizrenske do 6.maja).

Pored 3,5 km nove vodovodne mreže od polietilenskih cevi u naselju Šumica biće zamenjeno i oko 5 km vodovodnih priključaka, koji vode od glavnog uličnog voda do šahtova korisnika, za nešto više od 300 objekata.

Iz “Vodovoda i kanalizacije” ukazuju da će se zamenom cevi značajno unaprediti sistem vodosnabdevanja – eliminisaće se gubici vode u mreži i mogućnost degradacije vode tokom prolaska kroz istu, i obezbediće se dovoljne količine vode stabilnog pritiska u mreži.

Izvor: Grad Zrenajnin

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px