REKONSTRUKCIJA TEMELJA RUSKE CRKVE STARE 100 GODINA

REKONSTRUKCIJA TEMELJA zrenjaninske RUSKE CRKVE STARE 100 GODINA

Zahvaljujući donatorima, započeli su radovi na rekonstrukciji temelja hrama Svetog Arhangela Mihajla, takozvane Ruske crkve u Zrenjaninu. Radovi bi trebalo da se okončaju do polovine decembra.

– S blagoslovom episkopa banatskog Nikanora, započeli smo sa sanacijom i radovima na hramu Svetog Arhangela Mihaila. Mora se opkopati oko celog objekta da bi se došlo do nulte tačke, odnosno da bi se presekla vlaga, koja predstavlja višedecenijski problem i ugrožava hram.

Radove izvodi firma iz Sombora, a donator je preduzeće iz Zrenjanina. Otkopavanje je počelo pre nedelju dana, a u ponedeljak, 23. novembra, kreću radovi na presecanju vlage. Očekujemo da će do polovine decembra grubi radovi biti završeni – kaže za portal zrenjaninski.com starešina hrama, jerej Veselin Vlaški.

ruskacrkvazrenjanin 002
Rekonstrukcija temelja Ruske crkve
ruskacrkvazrenjanin 004
Rekonstrukcija temelja Ruske crkve
ruskacrkvazrenjanin 001
Rekonstrukcija temelja Ruske crkve
ruskacrkvazrenjanin 005
Rekonstrukcija temelja Ruske crkve

Hram datira iz 1922. godine

Jerej Veselin Vlaški je pozvao sve ljude dobre volje da prilože sredstva, u skladu sa svojim mogućnostima, za sanaciju hrama Svetog Arhangela Mihaila.
– Ovaj hram, inače, datira iz 1922. godine, kada su Rusi došli u Zrenjanin, nakon Oktobarske revolucije. Oni su od tadašnjih vlasti tražili dozvolu za gradnju bogomolje i udovoljeno im je. Rusi su četrdesetih godina prošlog veka otišli iz našeg grada, ali je takozvana Ruska crkva ostala u vlasništvu Ruske pravoslavne crkve sve do 1970. godine. Od 1971. godine crkva, voljom RPC, prelazi u vlasništvo Srpske pravoslavne crkve, a prvi paroh je prota Anđelko Stojanov, a zatim Branko Popov. Sada nas je četvorica u hramu. Uz mene, tu su i jerej Miodrag Stanojević, jerej Dejan Bojanić i protojerej Petar Ilić – ističe Vlaški.

ruskacrkvazrenjanin 003
Rekonstrukcija temelja Ruske crkve

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px