REKONSTRUKCIJA TEMELJA zrenjaninske RUSKE CRKVE STARE 100 GODINA

Zahvaljujući donatorima, započeli su radovi na rekonstrukciji temelja hrama Svetog Arhangela Mihajla, takozvane Ruske crkve u Zrenjaninu. Radovi bi trebalo da se okončaju do polovine decembra.

– S blagoslovom episkopa banatskog Nikanora, započeli smo sa sanacijom i radovima na hramu Svetog Arhangela Mihaila. Mora se opkopati oko celog objekta da bi se došlo do nulte tačke, odnosno da bi se presekla vlaga, koja predstavlja višedecenijski problem i ugrožava hram.

Radove izvodi firma iz Sombora, a donator je preduzeće iz Zrenjanina. Otkopavanje je počelo pre nedelju dana, a u ponedeljak, 23. novembra, kreću radovi na presecanju vlage. Očekujemo da će do polovine decembra grubi radovi biti završeni – kaže za portal zrenjaninski.com starešina hrama, jerej Veselin Vlaški.

ruskacrkvazrenjanin 002
Rekonstrukcija temelja Ruske crkve
ruskacrkvazrenjanin 004
Rekonstrukcija temelja Ruske crkve
ruskacrkvazrenjanin 001
Rekonstrukcija temelja Ruske crkve
ruskacrkvazrenjanin 005
Rekonstrukcija temelja Ruske crkve

Hram datira iz 1922. godine

Jerej Veselin Vlaški je pozvao sve ljude dobre volje da prilože sredstva, u skladu sa svojim mogućnostima, za sanaciju hrama Svetog Arhangela Mihaila.
– Ovaj hram, inače, datira iz 1922. godine, kada su Rusi došli u Zrenjanin, nakon Oktobarske revolucije. Oni su od tadašnjih vlasti tražili dozvolu za gradnju bogomolje i udovoljeno im je. Rusi su četrdesetih godina prošlog veka otišli iz našeg grada, ali je takozvana Ruska crkva ostala u vlasništvu Ruske pravoslavne crkve sve do 1970. godine. Od 1971. godine crkva, voljom RPC, prelazi u vlasništvo Srpske pravoslavne crkve, a prvi paroh je prota Anđelko Stojanov, a zatim Branko Popov. Sada nas je četvorica u hramu. Uz mene, tu su i jerej Miodrag Stanojević, jerej Dejan Bojanić i protojerej Petar Ilić – ističe Vlaški.

ruskacrkvazrenjanin 003
Rekonstrukcija temelja Ruske crkve

Ostavite komentar ovde...

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *