REKONSTRUKCIJA SREDNJOVEKOVNOG RATNIKA PRED ZRENJANINSKOM PUBLIKOM

Izložba “Rekonstrukcija srednjovekovnog ratnika”, autora Tamaša Salme, biće postavljena od 26. oktobra do 30. novembra u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Izložba “Rekonstrukcija srednjovekovnog ratnika” predstavlja rekonstrukciju života ratnika azijskog porekla. Oni su, u dužem ili kraćem periodu, bili prisutni na teritoriji Panonske nizije. Ovom izložbom je obuhvaćen period od ranog srednjeg veka, pa sve do XIV veka. Posebna pažnja je usmerena na naoružanje i ratničku opremu naroda kao što su Avari i Mongoli. Publici će biti predstavljeno oružje i oklopi drevnih naroda.

Nadležni kustos je Aleksandar Šalamon, a ulaz je slobodan.

srednjovekovni ratnici muzej zrenjanin 012
Izložba u zrenjaninskom muzeju
srednjovekovni ratnici muzej zrenjanin 017
Izložba u zrenjaninskom muzeju
srednjovekovni ratnici muzej zrenjanin 021
Izložba u zrenjaninskom muzeju
srednjovekovni ratnici muzej zrenjanin 041
Izložba u zrenjaninskom muzeju

Tamaš Salma iz Kanjiže je temom seobe naroda i prodorom azijskih naroda na prostor Evrope počeo da se bavi pre deset godina. Njegov rad sa još nekoliko entuzijasta, prerasta u formiranje udruženja. Udruženje građana za očuvanje i negovanje kulture “Glas predaka” je osnovano 2019. godine u Kanjiži. Cilj udruženja su negovanje, očuvanje i prenošenje kulture i tradicija drevnih naroda sa posebnim istorijskim osvrtom na izradu i autentično prikazivanje njihovog oružja i oklopa.

Ostavite komentar ovde...

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *