Refleksija uživo – koncertna promocija diska u Savremenoj galeriji

Zrenjanin – Savremena galerija

Podelite vest

Refleksija uživo predstavlja koncertnu promociju CD-a „Refleksija“ po gradovima Srbije i deo je šireg projekta koje naše udruženje umetnika „Anime“ sprovodi dugi niz godina.

Nakon nekoliko koncerata po Beogradu, snimljenog i izdatog diska sa delima D. Despića i I. Vilsona pod pokroviteljstvom SOKOJ-a i realizovane turneje po Irskoj, došlo je vreme da se disk koncertno predstavi i po gradovima naše zemlje.

Promocija će biti održana u ponedeljak, 7. novembra u 19 časova u salonu Savremene galerije Zrenjanin.

Projekat ima za cilj da predstavi naš debitantski kompakt disk „Refleksija“ publici širom Srbije. S obirom da se na disku nalaze dela našeg akademika Dejana Despića i irskog kompozitora Iana Vilsona, gostovanje po gradovima Srbije ima za cilj promociju srpske umetničke muzike ali i predstavljanje svetskih muzičkih tokova kroz savremena dela irskog autora. Ova turneja ima za cilj i promociju naše izvođačke umetnosti s obzirom da se radi o koncertnoj prezentaciji diska.  Zalažemo se za decentralizaciju kulturne scene kao i promovisanje ženskog stvaralaštva. Takođe, kao krajnji cilj projekta imamo upućivanje ljudi na kupovinu diska savremene umetničke muzike, bilo u štampanoj ili digitalnoj verziji preko on-line platformi ili sajta muzičke kuće Metropolis Music.

Izvođači

Dušica Mladenović, solo violina i Trio violina „Anime“:

Dušica Mladenović 

Mina Mladenović   

Marina Popović

Program
Dejan Despić: Sonata za solo violinu, op. 85 (1986)
Dejan Despić: Sonatina B-A-C-H za tri violine, op. 185 (2007)
I Intrada
II Arietta
III Scherzino
Ijan Vilson: Sonata balada za solo violinu (Sonáid béaloidis for solo violin), (2014)
I Reeyill
II Aire
III Jigg
Ijan Vilson: „1927“ za trio violina (2009)
I Wasserfall /Vodopad
II Junger Garten (Rhythmen) /Mladi vrt (Ritmovi)
III Garten am Bach /Bašta kraj potoka
IV Abfart der Schiffe /Brodovi isplovljavaju
V Abenteurer-Schiff /Brod-pustolov

Ukupno trajanje: 55 minuta

O programu

„Refleksija“ predstavlja muzički dijalog između srpskog kompozitora Dejana Despića i irskog kompozitora Ijana Vilsona. Refleksija, kao odbijanje svetlosti ili zvuka, kao odblesak, razmišljanje, prenošenje pažnje sa objekta posmatranja na subjekt i razmatranje odnosa u kome se nalaze, predstavlja tačku spajanja i razdvajanja dva glavna aktera ove diskusije.

Tema razgovora su iste (ciklične) forme u kojima su se kompozitori nezavisno jedan od drugog oprobavali i isti instrumentalni sastavi za koje su pisali. Na programu su dve solo sonate za violinu i dva trija za tri violine koje će izvesti Dušica Mladenović i njen trio violina „Anime“. 

O kompozitorima

Dejan Despić (1930, Srbija), kompozitor, muzički pisac, teoretičar i pedagog. Studirao je kompoziciju kod Marka Tajčevića i dirigovanje kod Mihaila Vukdragovića na beogradskoj Muzičkoj akademiji, gde je na oba odseka diplomirao 1955. godine. Predavao je teorijske predmete u Muzičkoj školi Mokranjac (1955–1965), a potom na Muzičkoj akademiji u Beogradu (1965–1995).

Ian Vilson (Ian Wilson) je rođen u Belfastu i počeo je da se bavi kompozicijom tokom studija. Njegov opus obuhvata skoro 200 kompozicija, uključujući kamerne opere, koncerte, gudačke kvartete, orkestarsku i kamernu muziku, kao i multimedijalna dela. Vilsonove kompozicije izvođene su i emitovane na šest kontinenata i predstavljene su na festivalima kao što su BBC Proms, Venecijansko bijenale, Frankfurtski sajam knjiga, ISCM Svetski dani muzike, Brajton, Celtenam i Bat festivali i u dvoranama kao što su njujorški Karnegi hol, londonski Rojal Albert i Vigmore holovi, amsterdamski Concertgebouw, bečki Musikverein  i tokijski Suntory Hall. Pored uobičajenih klasičnih žanrova Vilson se u poslednje vreme bavi i komponovanjem za džez muzičare, pevače tradicionalne irske muzike, virtuoze na azijskoj tabli i kineskoj pipi; takođe je sarađivao sa koreografima, pozorišnim rediteljima i kompozitorima elektroakustičke i kompjuterske muzike.

Reč kompozitora o delima

Moja Sonatina B-A-C-H, op. 185, za tri violine nastala je 2007. godine. Kao stvaraoca zanimalo me je bavljenje manje uobičajenim kombinacijama instrumenata, pa sam tako došao i do muzičke građe iz koje je valjalo izvući što više „sadržaja“ koje sam inkorporirao u tri stava pod naslovima: Intrada, Arietta i Scherzino. Njihovo izvorište čini slavna i bezbroj puta iskorišćena, u svakojakom kontekstu, tema Bahovog prezimena.

„Sonata Balada“, na irskom jeziku znači „folklorna sonata“. Predstavlja trostavačno delo sa nazivima Reeyill, Aire i Jigg, od kojih je svaki inspirisan tradicionalnom formom irske muzike (reel, air, jig). Celo delo traje oko 15 minuta i stavovi su brzi-lagani-brzi, sa trostrukim metrom u poslednjem stavu koji balansira u odnosu na dvostruki na početaku dela.

Delo „1927“ za tri violine je inspirisano slikama Pola Klea (Paul Klee), koje su nastale tokom 1927 godine. U svakoj slici sam tražio ideju, prepoznavao je i kao muzičku ideju, koja mi je potom davala kompozitorski impuls. Muzika ovde ne predstavlja puku interpretaciju slika, ali na početku samog stvaranja sve počinje od te interpretacije.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px