Razvojna savetovališta u Čačku, Subotici, Zrenjaninu i Kraljevu dobila prvi paket opreme za decu sa teškoćama, koju je obezbedio UNICEF

Zrenjanin – UNICEF

Podelite vest

Beograd, 18. oktobar 2022 – Zahvaljujući donacijama koje su u kampanji „Tata, mama mi smo sa vama“ uputili građani i firme iz cele Srbije, UNICEF je razvojnim savetovalištima u Čačku, Subotici, Zrenjaninu i Kraljevu isporučio prvi paket digitalne opreme i asistivne didaktike namenjene za podršku deci sa teškoćama i smetnjama u razvoju. Do kraja godine, opremu će dobiti još 9 gradova u kojima su formirani timovi za rane intervencije.

UNICEF u Srbiji u junu je pokrenuo kampanju „Tata, mama mi smo sa vama“ kako bi deci sa smetnjama i teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima pokazao da nisu sami. Prema procenama stručnjaka, ako se porodice na vreme uključe u Program ranih intervencija, kod 70% dece razvoj biva normalizovan pre polaska u školu, dok je dugoročna podrška potrebna za oko 20% dece i nakon šeste godine.

Da bi deca sa smetnjama u razvoju i njihove porodice dobili sveobuhvatnu podršku, potrebno je urediti prostor razvojnih savetovališta da bi ambijent u kome pedijatri, pedagozi, psiholozi i drugi stručnjaci koji rade sa njima, podsticao maštu, kreativnost i dečiju potrebu za učenjem i igrom. Neophodno je obezbediti tehničku opremu, didaktička sredstva i asistivnu tehnologiju koja poboljšava komunikaciju dece sa roditeljima i vršnjacima i njihovo efikasnije funkcionisanje u svakodnevnom životu.

„Roditelji imaju nepodeljeno mišljenje da im u ovom vidu podrške najviše znači to što sada imaju osećaj da više nisu sami, da neko o njima brine i da se uvažavaju njihova mišljenja i potrebe njihove dece. Samo stabilna porodica može da bude dobra podrška za dete koje se suočava sa izazovima razvoja, zdravlja, odrastanja.

pan2829

Pozivamo sve i, pojedince i firme da pomognu ovim porodicama da svoju decu izvedu na pravi put i u skladu sa mogućnostima, doniraju novac deci sa teškoćama u razvoju,“, izjavila je Jelena Zajeganović-Jakovljević, rukovoditeljka Programa za zdravlje i rani razvoj UNICEF-a u Srbiji.

Svim timovima za rane intervencije sa stručnjacima iz oblasti zdravlja, obrazovanja i socijalne zaštite, okupljenim oko porodica dece sa razvojnim smetnjama i teškoćama do 6 godina, potrebno je i terensko vozilo za kućne posete, kako bi se podrška pružala u prirodnom okruženju, jer deca najbolje uče kada se osećaju sigurno i zaštićeno. Kroz kućne posete stručnjaci ohrabruju celu porodicu da, oslanjajući se na svoje uslove i snage, podrži dete da se što aktivnije uključi u život i aktivnosti porodice.

pancevo, september 26, 2020 speech therapist natasa sreckovic

UNICEF je, uz podršku Ministarstva zdravlja, pokrenuo program podrške zdravstvenom sistemu da, u saradnji sa obrazovnim i sistemom socijalne zaštite, unapredi i objedini postojeće usluge kako roditelji dece sa smetnjama u razvoju ne bi morali da idu od stručnjaka do stručnjaka u potrazi za najboljom podrškom za svoje dete.

pancevo, september 26, 2020 speech therapist natasa sreckovic

Podrška kroz Rane intervencije već se pruža u Subotici, Zrenjaninu, Novom Sadu, Šapcu, Zaječaru, Kraljevu, Kruševcu, Novom Pazaru, Prokuplju, Čačku, Sremskoj Mitrovici, Kragujevcu, Leskovcu, Nišu i Beogradu u opštinama Rakovica, Čukarica, Zemun i Novi Beograd.

Cilj je da se svih 25 okruga u Srbiji, (uključujući Beograd sa 11 razvojnih savetovališta) u kojima rade timovi stručnjaka za rane intervencije, ojača kako bismo zajedno doprli do svakog deteta kojem je ova vrsta podrške potrebna.

UNICEF poziva sve građane i firme da nastave da neguju humanost i prepoznatljiv duh solidarnosti  i da kroz donacije UNICEF-u učestvuju u stvaranju jednakih šansi za svako dete u našoj zemlji. Donaciju je moguće izvršiti na sajtu DONACIJE UNICEF

Saopštenje za medije UNICEF

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px