DZ „Dr Boško Vrebalov“ Zrenjanin, rak grlića materice – rak koji možemo sprečiti

Zrenjanin – Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“

Podelite vest

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 23. do 29. januara 2023. godine u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije.

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti: „RAK GRLIĆA MATERICE – RAK KOJI MOŽEMO SPREČITI”.

To je slogan 17. Evropske nedelje prevencije raka grlića materice koji pokreće žene da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju i da koriste dostupne mere primarne i sekundarne prevencije.

rak grlica matwerice
dr Dragan Ilić

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 23. do 29. januara 2023. godine u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije. Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti: „RAK GRLIĆA MATERICE – RAK KOJI MOŽEMO SPREČITI”. To je slogan 17. Evropske nedelje prevencije raka grlića materice koji pokreće žene da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju i da koriste dostupne mere primarne i sekundarne prevencije.

dr Dragan Ilić

„Rak grlića materice je jedan od retkih maligniteta, možda i jedini, kod koga je uzročnik poznat u skoro 100% slučajeva. Prema istraživanjima ustanovljeno je da u 99,7% slučajeva raka grlića materice je izolovan genom HPV. Rak grlića materice je 4-ta maligna bolest po učestalosti kod žena, sa udelom od oko 7 % svih slučajeva raka kod žena u svetu.

U Srbiji je standardizovana stopa incidence obolevanja od raka grlića materice oko 22 na 100.000 žena, dok je stopa mortaliteta oko 7 na 100.000 žena. Ako te stope prilagodimo populaciji žena u Zrenjaninu, godišnje u oboli 10 žena, a umre 3-4 žene od posledica bolesti, ako posmatramo celu Srbiju svakog dana se otkrije 4 žene koje imaju karcinom grlića, a 1 žena svakog dana umre od posledica izazvanih karcinomom grlića materice“, rekao je dr Dragan Ilić, spec. ginekologije i akušerstva, načelnik ginekološke službe Doma zdravlja Zrenjanin.

Skrining podrazumeva pregled naizgled zdravih osoba, bez prisutnih simptoma bolesti, kojima se mogu otkriti najranije promene u tkivu i kada je efikasnost lečenja najveća. Skrining mora biti masovan, brz, jednostavan, jeftin i efikasan. Kod organizovanog skrininga oboljenja grlića materice radi se uzimanje PAP bris sa površine grlića i iz cervikalnog kanala. Ciklus skrininga odvija se na 3 godine.

Na organizovani skrining raka grlića materice pozivaju se sve osobe ženskog pola, životne dobi od 25-64 godina. Skrining ne podrazumeva dodatnu dijagnostiku kao što je kolposkopija i ultrazvuk, oni se radi samo ako je nalaz PAP brisa patološki ili ako to zahteva ginekolog tokom samog pregleda.

rak grlica materice 1

Tako organizovan skrining omogućava obradu velikog broja žena u kratko vreme, sam pregled ne traje duže od 5-10 minuta.

„Dom zdravlja Zrenjanin sprovodi organizovani skrining od 2014. god. U početku organizovanog skrininga odziv žena je bio mali, 2014. godine svega 25%, da bi se 2019. god. popeo na 53 % što je zadovoljavajući procent ali i dalje daleko od predviđenih 75% žena ciljane populacije od 25-69 godina u toku 3 godine. U proteklih 9 godina otkriveno 40 žena sa karcinomom grlića, a kod 283 žene su otkrivene premaligne promene koje su uspešno otkolonjene konizacijom grlića i na taj način ženama je spašen život od izuzetno malignog oboljenja grlića materice. Na području grada Zrenjanina ukupno ima 30.852 žene staroste dobi od 25-64 godine. Planom za 2023.god. treba da bude obuhvaćeno ukupno 9.076 žena, sa planiranim obuhvatom u pozivanju i odzivu od 6.807 žena. Sve vreme pandemije, Doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov”, uredno sprovodi preventivne ginekološke preglede, ženama koje su dolazile u redovno zakazane termine“, ističe dr Ilić.

Osim redovnih preventivnih pregleda značajunu ulogu u borbi protiv karcinoma glića materice ima HPV vakcinacija dece u dobi od 9 do 19 godine, pre stupanja u seksualne odnose. Do sada je u našem Domu zdravlja vakcinisano 189 dece u dobi od 9 do 14 godina i 124 deteta uzrasta od 15 do 19 godina.

Kako bi obeležili Evropsku nedelju prevencije raka grlića materice, Služba za zdravstvenu zaštitu žena, Patronažna sužba i Savetovalište za mlade zrenjaninskog Doma zdravlja održali su niz predavanja na temu prevencije raka glića materice i značaja HPV vakcinacije u srednjim školama opštine Zrenjanin.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Izvor: Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ Zrenjanin

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022