DZ „Dr Boško Vrebalov“ Zrenjanin, rak grlića materice – rak koji možemo sprečiti

Zrenjanin – Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“

Podelite vest

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 23. do 29. januara 2023. godine u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije.

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti: „RAK GRLIĆA MATERICE – RAK KOJI MOŽEMO SPREČITI”.

To je slogan 17. Evropske nedelje prevencije raka grlića materice koji pokreće žene da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju i da koriste dostupne mere primarne i sekundarne prevencije.

rak grlica matwerice
dr Dragan Ilić

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 23. do 29. januara 2023. godine u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije. Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti: „RAK GRLIĆA MATERICE – RAK KOJI MOŽEMO SPREČITI”. To je slogan 17. Evropske nedelje prevencije raka grlića materice koji pokreće žene da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju i da koriste dostupne mere primarne i sekundarne prevencije.

dr Dragan Ilić

„Rak grlića materice je jedan od retkih maligniteta, možda i jedini, kod koga je uzročnik poznat u skoro 100% slučajeva. Prema istraživanjima ustanovljeno je da u 99,7% slučajeva raka grlića materice je izolovan genom HPV. Rak grlića materice je 4-ta maligna bolest po učestalosti kod žena, sa udelom od oko 7 % svih slučajeva raka kod žena u svetu.

U Srbiji je standardizovana stopa incidence obolevanja od raka grlića materice oko 22 na 100.000 žena, dok je stopa mortaliteta oko 7 na 100.000 žena. Ako te stope prilagodimo populaciji žena u Zrenjaninu, godišnje u oboli 10 žena, a umre 3-4 žene od posledica bolesti, ako posmatramo celu Srbiju svakog dana se otkrije 4 žene koje imaju karcinom grlića, a 1 žena svakog dana umre od posledica izazvanih karcinomom grlića materice“, rekao je dr Dragan Ilić, spec. ginekologije i akušerstva, načelnik ginekološke službe Doma zdravlja Zrenjanin.

Skrining podrazumeva pregled naizgled zdravih osoba, bez prisutnih simptoma bolesti, kojima se mogu otkriti najranije promene u tkivu i kada je efikasnost lečenja najveća. Skrining mora biti masovan, brz, jednostavan, jeftin i efikasan. Kod organizovanog skrininga oboljenja grlića materice radi se uzimanje PAP bris sa površine grlića i iz cervikalnog kanala. Ciklus skrininga odvija se na 3 godine.

Na organizovani skrining raka grlića materice pozivaju se sve osobe ženskog pola, životne dobi od 25-64 godina. Skrining ne podrazumeva dodatnu dijagnostiku kao što je kolposkopija i ultrazvuk, oni se radi samo ako je nalaz PAP brisa patološki ili ako to zahteva ginekolog tokom samog pregleda.

rak grlica materice 1

Tako organizovan skrining omogućava obradu velikog broja žena u kratko vreme, sam pregled ne traje duže od 5-10 minuta.

„Dom zdravlja Zrenjanin sprovodi organizovani skrining od 2014. god. U početku organizovanog skrininga odziv žena je bio mali, 2014. godine svega 25%, da bi se 2019. god. popeo na 53 % što je zadovoljavajući procent ali i dalje daleko od predviđenih 75% žena ciljane populacije od 25-69 godina u toku 3 godine. U proteklih 9 godina otkriveno 40 žena sa karcinomom grlića, a kod 283 žene su otkrivene premaligne promene koje su uspešno otkolonjene konizacijom grlića i na taj način ženama je spašen život od izuzetno malignog oboljenja grlića materice. Na području grada Zrenjanina ukupno ima 30.852 žene staroste dobi od 25-64 godine. Planom za 2023.god. treba da bude obuhvaćeno ukupno 9.076 žena, sa planiranim obuhvatom u pozivanju i odzivu od 6.807 žena. Sve vreme pandemije, Doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov”, uredno sprovodi preventivne ginekološke preglede, ženama koje su dolazile u redovno zakazane termine“, ističe dr Ilić.

Osim redovnih preventivnih pregleda značajunu ulogu u borbi protiv karcinoma glića materice ima HPV vakcinacija dece u dobi od 9 do 19 godine, pre stupanja u seksualne odnose. Do sada je u našem Domu zdravlja vakcinisano 189 dece u dobi od 9 do 14 godina i 124 deteta uzrasta od 15 do 19 godina.

Kako bi obeležili Evropsku nedelju prevencije raka grlića materice, Služba za zdravstvenu zaštitu žena, Patronažna sužba i Savetovalište za mlade zrenjaninskog Doma zdravlja održali su niz predavanja na temu prevencije raka glića materice i značaja HPV vakcinacije u srednjim školama opštine Zrenjanin.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Izvor: Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ Zrenjanin

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px