Radovan Moldovan: Kroz Kulturno umetničko društvo “Pionir” prošlo 15000 članova!

Zrenjanin – Radovan Moldovan Rača

Podelite vest

Radovan Moldovan – Rača višedecenijski predsednik “Pionira”

“Ja sam poreklom Zrenjaninac, rođen sam davne 1953. godine. U ovoj kući sam odrastao, tada je bila stara kuća, dok su roditelji, baba i deda bili živi. U ovoj kući živim i dan danas.

Završio sam Osnovnu školu “Dositej Obradović” i tadašnji MEŠC, sadašnja Srednja mašinska škola, smer mašin bravar. Nakon završetka škole, počeo sam da radim u GIK- u, i tu sam ostao kao rukovaoc. Upisao sam i Višu školu vandredno.

radovan raca moldovan zrenjanin 002
Radovan Moldovan - Rača

Nije bilo lako, jer se prepodne radilo u firmi, radila se i zemlja, a uveče je bila škola. Hvala Bogu, sve se stizalo”, prisetio se za portal volimzrenjanin.com,  Rača.

Kako je nastao “Pionir”

“Sa folklorom sam se prvi put susreo u Dolji. Mića i Laza Vukobrat, kao i moj kum Zlatibor Vorgić su tamo organizovali igranke. Došlo se na ideju da se organizuje folklor. Vremenom su igranke prestale. U GIK-u smo došli na ideju (Gavrančić, Jović, Kečkeš, Katić, Felbab), da to organizujemo u firmi. Pošto smo mi bili muška firma, organizovali smo saradnju sa “Slogom”, i tako je krenuo folklor.

radovan raca moldovan zrenjanin 005
Radovan Moldovan - Rača

Na petom spratu smo imali veliku salu,  i tu je radila sekcija. Dve do tri godine smo radili kao sekcija, a onda smo se registrovali kao Kulturno umetničko društvo 1979. godine, prvi predsednik je bio Ljuba Jović. Nakon Ljube, predsednik je bio Zoran Katić, pa Felbab Njegovan, a njega sam ja nasledio do dana danas. Naši radnici, koji su imali decu, počeli su da ih dovode, i  tako su nastali i mlađi ansambli. Mlađe grupe su stasale i činile sastave.

Mnogi članovi su se venčali, pa i svoju  decu dovodili, te je ovo i porodično društvo. Prvi  koreograf  nam je bio student iz Bora, nakon njega dolazi Vera Ristić iz Beograda”, predstavio je Radovan Moldovan.

U to vreme je radio i KUD “Proleter”, a zbog klupske krize su se neki njihovi članovi pridružili “Pioniru”, kao što je Živa Somborski. Nakon toga stvaraju sopstvene kadrove, Zoran Tošić i Jasmina Švarc i dan danas rade u kudu.

“Jasmina i Zoran su i sada aktivni. Bilo je tu kvalitetnih kadrova, kao što su Darko Čobanov, Lazar Prebiračević, Večina je otišla svojim putem a ostali su tu već koju deceniju kao što su to  Nidža i Stanko. Sa nama je svirao i Radica Lukić koji ima svoj orkestar i pomaže kad treba.

Klub se širio i zbog potreba većeg prostora, prešli smo u prostorije u staroj “Tisi”. Naša firma je renovirala te prostorije, i adaptirala za funkcionalnost. Radili smo tri puta nedeljno, i sve je funkcionisalo. Generacije su se menjale, a samim tim i njihove potrebe. U početku su najstariji žurili na autobus, kasnije u kafić a zatim da se spreme za izlazak u grad.

U “Tisi” smo bili 20 godina, a sada smo već desetak godina u Kulturnom centru. Tamo nam je super, iako smo želeli sopstvene prostorije, i želimo da nam se to ostvari”, naglasio je Rača.

radovan raca moldovan zrenjanin 007
Radovan Moldovan - Rača

Rača je predložio nekoliko lokacija, i nada se da će uspeti da ostvare želju da dobiju svoje funkcionalne prostorije.

radovan raca moldovan zrenjanin 008
Rača, nažalost, čuva narodnu nošnju u šupi i radionici

“Mi sada imamo 4 ansambla i orkestar, i brojimo negde oko 120 članova. Malo nas je, ali možemo da iznesemo i napravimo dobar program, počevši od najmlađe grupe, pa do najstarijih. Najmlađi sastav je do 7 godina, sledi stariji do 8 razreda, prvi sastav je do fakulteta, i veterani za koje ne postoji starosana granica U uslovima u kojima radimo je ovo dovoljno.

Uvek smo otvoreni za upis novih članova, a voleli bih da imamo i što više muških članova. Smatramo da se folklor  treba više predstavljati u školama.

Zainteresovani mogu doći u Kulturni centar ponedeljkom, sredom i petkom od 19 – 22h,  ili da se obrate na broj telefona 0641646920”, ističe Rača.

“Pionir”  je proputovao skoro celu Evropu, nisu stigli samo u Skandinavske zemlje. Putovali su i u Južnu Ameriku i na tlo Azije. Izuzetno saradnju imaju sa njima. Najviše se druže sa Rumunijom i pojedinim gradovima u Rusiji, kao i sa mnogim gradovima u Srbiji. Deca imaju prijatelje sa kojima su u kontaktu putem društvenih mreža. Voleli bi da odu do Kine. “Pionir” se trudi da svakoj generaciji ostavi traga i upute ih u prenos tradicije.

radovan raca moldovan zrenjanin 009
Rača, nažalost, čuva narodnu nošnju u šupi i radionici

Rača je u gradu pored folklora prepoznatljiv i po svom tristaću.

“Tristać ima simbolično značenje, jer je kupljen te godine kada je osnovano društvo. Godinama ga vozim. Tristać je zabeležen i kada je sniman film o Tomi Zdravkoviću. Tristać me je samo jednom izdao, ali ga nikada neću ostaviti, iako bi moja supruga to volela. Nije ga teško održavati. Ćerka mi je u Beogradu pronašla prodavnicu sa originalnim delovima. Kupio sam nove delove i podmladio ga, sve savršeno radi. Tristać me služi, i voziću ga dokle god mogu”, konstatuje Rača.

radovan raca moldovan zrenjanin 001
Radovan Moldovan - Rača

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px