Radovan Moldovan: Kroz Kulturno umetničko društvo “Pionir” prošlo 15000 članova!

Zrenjanin – Radovan Moldovan Rača

Podelite vest

Radovan Moldovan – Rača višedecenijski predsednik “Pionira”

“Ja sam poreklom Zrenjaninac, rođen sam davne 1953. godine. U ovoj kući sam odrastao, tada je bila stara kuća, dok su roditelji, baba i deda bili živi. U ovoj kući živim i dan danas.

Završio sam Osnovnu školu “Dositej Obradović” i tadašnji MEŠC, sadašnja Srednja mašinska škola, smer mašin bravar. Nakon završetka škole, počeo sam da radim u GIK- u, i tu sam ostao kao rukovaoc. Upisao sam i Višu školu vandredno.

radovan raca moldovan zrenjanin 002
Radovan Moldovan - Rača

Nije bilo lako, jer se prepodne radilo u firmi, radila se i zemlja, a uveče je bila škola. Hvala Bogu, sve se stizalo”, prisetio se za portal volimzrenjanin.com,  Rača.

Kako je nastao “Pionir”

“Sa folklorom sam se prvi put susreo u Dolji. Mića i Laza Vukobrat, kao i moj kum Zlatibor Vorgić su tamo organizovali igranke. Došlo se na ideju da se organizuje folklor. Vremenom su igranke prestale. U GIK-u smo došli na ideju (Gavrančić, Jović, Kečkeš, Katić, Felbab), da to organizujemo u firmi. Pošto smo mi bili muška firma, organizovali smo saradnju sa “Slogom”, i tako je krenuo folklor.

radovan raca moldovan zrenjanin 005
Radovan Moldovan - Rača

Na petom spratu smo imali veliku salu,  i tu je radila sekcija. Dve do tri godine smo radili kao sekcija, a onda smo se registrovali kao Kulturno umetničko društvo 1979. godine, prvi predsednik je bio Ljuba Jović. Nakon Ljube, predsednik je bio Zoran Katić, pa Felbab Njegovan, a njega sam ja nasledio do dana danas. Naši radnici, koji su imali decu, počeli su da ih dovode, i  tako su nastali i mlađi ansambli. Mlađe grupe su stasale i činile sastave.

Mnogi članovi su se venčali, pa i svoju  decu dovodili, te je ovo i porodično društvo. Prvi  koreograf  nam je bio student iz Bora, nakon njega dolazi Vera Ristić iz Beograda”, predstavio je Radovan Moldovan.

U to vreme je radio i KUD “Proleter”, a zbog klupske krize su se neki njihovi članovi pridružili “Pioniru”, kao što je Živa Somborski. Nakon toga stvaraju sopstvene kadrove, Zoran Tošić i Jasmina Švarc i dan danas rade u kudu.

“Jasmina i Zoran su i sada aktivni. Bilo je tu kvalitetnih kadrova, kao što su Darko Čobanov, Lazar Prebiračević, Večina je otišla svojim putem a ostali su tu već koju deceniju kao što su to  Nidža i Stanko. Sa nama je svirao i Radica Lukić koji ima svoj orkestar i pomaže kad treba.

Klub se širio i zbog potreba većeg prostora, prešli smo u prostorije u staroj “Tisi”. Naša firma je renovirala te prostorije, i adaptirala za funkcionalnost. Radili smo tri puta nedeljno, i sve je funkcionisalo. Generacije su se menjale, a samim tim i njihove potrebe. U početku su najstariji žurili na autobus, kasnije u kafić a zatim da se spreme za izlazak u grad.

U “Tisi” smo bili 20 godina, a sada smo već desetak godina u Kulturnom centru. Tamo nam je super, iako smo želeli sopstvene prostorije, i želimo da nam se to ostvari”, naglasio je Rača.

radovan raca moldovan zrenjanin 007
Radovan Moldovan - Rača

Rača je predložio nekoliko lokacija, i nada se da će uspeti da ostvare želju da dobiju svoje funkcionalne prostorije.

radovan raca moldovan zrenjanin 008
Rača, nažalost, čuva narodnu nošnju u šupi i radionici

“Mi sada imamo 4 ansambla i orkestar, i brojimo negde oko 120 članova. Malo nas je, ali možemo da iznesemo i napravimo dobar program, počevši od najmlađe grupe, pa do najstarijih. Najmlađi sastav je do 7 godina, sledi stariji do 8 razreda, prvi sastav je do fakulteta, i veterani za koje ne postoji starosana granica U uslovima u kojima radimo je ovo dovoljno.

Uvek smo otvoreni za upis novih članova, a voleli bih da imamo i što više muških članova. Smatramo da se folklor  treba više predstavljati u školama.

Zainteresovani mogu doći u Kulturni centar ponedeljkom, sredom i petkom od 19 – 22h,  ili da se obrate na broj telefona 0641646920”, ističe Rača.

“Pionir”  je proputovao skoro celu Evropu, nisu stigli samo u Skandinavske zemlje. Putovali su i u Južnu Ameriku i na tlo Azije. Izuzetno saradnju imaju sa njima. Najviše se druže sa Rumunijom i pojedinim gradovima u Rusiji, kao i sa mnogim gradovima u Srbiji. Deca imaju prijatelje sa kojima su u kontaktu putem društvenih mreža. Voleli bi da odu do Kine. “Pionir” se trudi da svakoj generaciji ostavi traga i upute ih u prenos tradicije.

radovan raca moldovan zrenjanin 009
Rača, nažalost, čuva narodnu nošnju u šupi i radionici

Rača je u gradu pored folklora prepoznatljiv i po svom tristaću.

“Tristać ima simbolično značenje, jer je kupljen te godine kada je osnovano društvo. Godinama ga vozim. Tristać je zabeležen i kada je sniman film o Tomi Zdravkoviću. Tristać me je samo jednom izdao, ali ga nikada neću ostaviti, iako bi moja supruga to volela. Nije ga teško održavati. Ćerka mi je u Beogradu pronašla prodavnicu sa originalnim delovima. Kupio sam nove delove i podmladio ga, sve savršeno radi. Tristać me služi, i voziću ga dokle god mogu”, konstatuje Rača.

radovan raca moldovan zrenjanin 001
Radovan Moldovan - Rača
Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022