PSS Zrenjanin: Vremenski uslovi utiču na voćarsku proizvodnju

Zrenjanin – PSS Zrenjanin

Podelite vest

Najviše je stradala kajsija

Na teritoriji srednjeg Banata u poslednjih nekoliko godina značajno su povećane površine pod višnjom (350 hektara) i leskom (135). Kako kažu stručnjaci zrenjaninske Poljoprivredne stručne službe (PSS), voćne vrste kod kojih se zasadi redovno podmlađuju i nema velikog variranja u površinama jesu dunja (56 ha), kajsija (90) i šljiva (155). Novina u našem regionu jesu zasadi borovnice gajene u supstratu (25 ha). Jedino uz primenu vrhunske tehnologije i ugovoren plasman plodova prve klase, ovo voće je profitabilno i opravdava visoka ulaganja po jedinici površine.

Sa Majom Martinov, master voćarom, razgovarali smo o tome koliko su i na koje sorte uticali vremenski uslovi, kao i kakav prinos se može očekivati u ovoj sezoni.

Prema njenim rečima, tokom februara i marta bilo je velikih kolebanja temperature. Dnevne su bile i do 16 stepeni, a noćne ispod nule. To je dovelo do veoma ranog kretanja vegetacije kod voćaka.

– Došlo je do izmrzavanja i oštećenja lisnih i cvetnih pupoljaka. Najviše je stradala kajsija koja je bila u punom cvetanju. Oštećenje se, u zavisnosti od lokaliteta, kretalo od 50 do 80 odsto. Jabučasto voće bilo je u manje osetljivoj fazi, moglo je da izdrži temperature i do minus četiri stepena bez obimnijih oštećenja. Zato ukupan prinos neće biti značajnije ugrožen – objasnila je naša sagovornica.

sljive

AGROTEHNIČKE MERE SU VAŽNE

Prema rečima Maje Martinov, na teritoriji Srednjobanatskog okruga u ovom momentu većina voćnih vrsta se nalazi u osetljivoj fazi precvetavanja i zametanja plodova. Ona dodaje da su primećena oštećenja kod ranih sorti šljive – oko 20 i kod nekih vrsta trešanja – do 30 odsto. Štete od izmrzavanja ogledaju se u umanjenju roda u tekućoj vegetaciji, ali mogu da imaju i dugoročne posledice ako dođe do oštećenja višegodišnjih drvenastih delova biljke. Tada regeneracija traje i više godina – istakla je Maja Martinov.

visnje

Ona napominje da sve mere koje su proizvođači primenili prošle vegetacione sezone (pravilna rezidba, đubrenje, navodnjavanje i adekvatna hemijska zaštita) utiču na otpornost biljaka u ovoj godini. Jer, kada su one u boljem stanju, tada su rizici od oštećenja zbog niskih temperatura manja.

– Najčešća direktna zaštita od poznih prolećnih mrazeva je primena zadimljavanja, orošavanja, preventivna upotreba biopreparata. Posledice se tako mogu ublažiti, a temperature na tim površinama mogu se povećati za 2 do 3 stepena – rekla je Martinov.

Zorica Rajačić, PSS Zrenjanin

Opširnije: List Zrenjanin i na psszr.rs

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px