PSS Zrenjanin: Uzgoj, berba i čuvanje spanaća

Zrenjanin - Poljoprivredna stručna služba

Spanać se seje direktno u nekoliko setvenih rokova, a berba se očekuje za 35 do 60 dana.

Poznato je da on veoma dobro podnosi niske temperature i da je biljka kratke vegetacije. Najbolje uspeva na temperaturama između 15 i 18 stepeni. Kada je više od 25 stepeni, u uslovima dugog dana, brzo formira generativne organe. Izdržava mrazeve od minus 6 do minus 8 stepeni. Ako zdrave i dobro ukorenjene biljke prekrije sneg podneće temperaturu i do minus 20 stepeni.

Dobro podnosi zasenčenost, pa se može gajiti u međukulturi.

Prinos ove kulture varira u zavisnosti od uslova gajenja i sorte. Kreće se u proseku od 10 do 25 tona po hektaru. Prinosom od 10 t/ha spanać iznese 40 kg N, 20 kg/ha P2O5, 40 kg K2O, 20 kg Ca. Ukoliko se seje marta i aprila, berba je maja i juna.

Ako je posejan jula i avgusta, skidanje roda je septembra i oktobra. U aprilu i maju bere se spanać posejan septembra i oktobra. Seme treba staviti u kvalitetno pripremljeno tlo. Spanać voli lakša do srednje teška zemljišta, neutralne ili slabo kisele reakcije, sa do 5 odsto humusa.

U plodoredu ova zeljasta biljka dolazi na drugo mesto, posle kultura koje su đubrene stajnjakom. Dobar je predusev za mnoge biljne vrste i pogodan je za postrnu setvu. Ne treba ga sejati nakon đubrenja organskim đubrivima, jer postoji opasnost od prevelikog nakupljanja nitrata.

Setva se obavlja najčešće žitnom sejalicom na dubinu 3 do 4 cm uz utrošak semena 15-25 kg/ha. Rastojanje između redova je 20 do 25 cm. U ozimoj proizvodnji može se gajiti i na gredicama širine 60 do100 cm i visine 10 do 15 cm. Seje se u 2 do 4 reda. Valjanje nakon setve je korisno jer se obezbeđuje ujednačeno nicanje. Kod spanaća posejanog u septembru ili oktobru korisno je u proleće povaljati kako bi se sprečilo podlubljivanje. U baštama spanać sejemo najčešće ručno, te je potrebno proređivanje dva puta. Prvi put biljke ostavljamo u razmaku od 5 do 6 cm, a drugi put oko 10 – do 2 cm.

Dragan Marković, PSS Zrenjanin

Izvor i opširnije na psszr.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px