PSS Zrenjanin: Najezda miševa može izazvati potpunu štetu

Zrenjanin – Najezda miševa

Podelite vest

Glodari u poljima neretko stvaraju velike probleme ukoliko ih ne suzbijamo pravovremeno i organizovano, obuhvatajući što veće površine.

Poljski glodari, od kojih su kod nas dominantne sledeće vrste: poljska voluharica, poljski miš, hrčak i slepo kuče – uništavaju useve, oštećuju zasade, zagađuju i oštećuju uskladištene proizvode.

Osim toga, glodari su i vektori brojnih bolesti. Većina je aktivna tokom cele godine.

misevi stetocine u polju 1

Glodari su prisutni svuda, kako u ruralnim tako i u urbanim sredinama. U polju, usevima, voćnjacima, vinogradima, stajama, ambarima, magacinima, kancelarijama.

Ubrajaju se u grupu povremeno ekonomski značajnih do vrlo značajnih štetočina. Poljski glodari su najopasniji u jesen i rano proleće kada svojim aktivnostima mogu izazvati presejavanje mladih useva ozimih formi strnih žita. Od gajenih biljaka najviše stradaju lucerka, detelina i strna žita.

misevi stetocine u polju 2

Prema procenama šteta, jedna poljska voluharica u toku jedne godine može da pojede više od sedam kilograma hrane, a kopanjem svojih hodnika i nagrizanjem podzemnih delova biljaka ošteti još 4 do 5 kg.

U godinama najezde poljskih miševa štete na parceli mogu iznositi i 100%, naročito ako se ne preduzmu mere suzbijanja.

Glodari najveće probleme u polju nanose u periodu od jeseni (nicanje useva) do proleća, a useve oštećuju pregrizanjem mladog lišća oko svojih jazbina stvarajući lako uočljive oaze.

Poslednjih godina dolazi do njihovog prenamnožavanja i pojave oštećenja na velikim površinama, što je nemerljivo. Deratizaciju je najbolje sprovoditi u toku i neposredno posle jesenje setve strnih žita. Period nakon nicanja pšenice je najidealnije vreme za sistematsko suzbijanje štetočina.

Opširnije na sajtu www.psszr.rs

Ivan Nan, dipl.inž. biljne proizvodnje, PSS Zrenjanin

izvor: List Zrenjanin

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px