PSS Zrenjanin: Setvu pšenice prilagoditi vremenskim uslovima

Zrenjanin - Poljoprivredna stručna služba

Svima je dobro poznato kada je optimalni rok za setvu pšenice. Određen je mnogobrojnim izvođenjem ogleda i jedan je od bitnih uslova proizvodnje. Nekad su ratari žurili da pripreme njive, nađubre ih i setvu obave već početkom oktobra plašeći se zahlađenja.

Na jednoj strani je optimalan rok setve. Međutim, vremenski uslovi su se promenili i potrebno je prilagoditi se. Poslednjih godina svedoci smo sve viših temperatura tokom jeseni i zbog toga bi trebalo pratiti vremenske uslove.

Nedostatak ili višak vlage u zemljištu može biti još jedan značajan faktor. Na proizvođačima je da izbalansiraju uslove, fotoperiodizam, rast i razvoj useva, a pre svega da osiguraju ujednačeno klijanje i nicanje semena.

Leta su nam postala duža i suvlja (ove godine temperature su dostizale 40 stepeni). Potrebno je prilagođavanje novim uslovima, a isto tako pratiti i nove sorte kojima pogoduju nove okolnosti. Vreme setve je veoma važno za pšenicu i to do te mere da pravovremena setva utiče na: dužinu vegetacije; razvoj korena; otpornost prema hladnoći; korovu i biljnim bolestima; visinu i gustinu klasova pred žetvu, a naravno i na prinos. S promenom klime, sasvim optimalno za pšenicu je da se setva obavlja od polovine do kraja oktobra, a kao završni termin može da se toleriše i prva nedelja novembra.

Zorica Rajačić, PSS Zrenjanin

Opširnije na: psszr.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px