Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin o đubrenju prolećnih ratarskih useva

Zrenjanin – PSS Zrenjanin, đubrenje useva

Značaj azota za biljke i njegova mineralizacija

Vreme je da se nađubre parcele azotnim đubrivom pred setvu prolećnih ratarskih useva. Azot spada u grupu neophodnih makrohranjivih elemenata. Ovaj elemenat je sastavni deo mnogih jedinjenja važnih za životne procese biljaka.

Ukoliko ga u zemljištu nema dovoljno, smanjuje se porast, dolazi do hloroze, koren se izdužuje, smanjuje se njegovo grananje, smanjuje se prinos i kvalitet plodova. Ukoliko se pretera sa ovim elementom, dolazi do bujnog razvoja biljke, listovi dobijaju tamno zelenu boju, veoma su sočni, koren kraći i deblji, a otpornost biljaka na zemljišnu sušu i na bolesti se smanjuje.

pss zrenjanin n
foto: Pixabay .
2
foto: Pixabay .

Đubrenje prolećnih useva je jedan od veoma važnih poslova i često se postavlja pitanje koju količinu treba primeniti? Prilikom određivanja potrebne količine đubriva pre setve jarih useva, potrebno je uzeti u obzir mnogo parametara. Bez obzira na cenu, da li je visoka ili niska, i dalje se đubri napamet i otprilike. Veoma česta nedoumica je koliko je azota ostalo posle žetve, a koliko se mineralizovalo?

Mineralizacija azota je proces u kome se razlažu azotna organska jedinjenja i oslobađaju neorganski joni azota koji su pristupačni biljkama za ishranu. Ovaj proces protiče kroz tri faze: aminizacija, amonifikacija i nitrifikacija.

Imobilizacija je suprotan proces, u kome se neorganski joni azota prevode u organska jedinjenja u tkivima mikroorganizama i biljaka, pri čemu se procesi mineralizacije i imobilizacije odvijaju istovremeno i nalaze se u dinamičkoj ravnoteži.

Ukoliko se žetveni ostaci redovno zaoravaju, možemo računati da će se mineralizacijom, ukoliko bude dovoljno padavina, osloboditi određena količina azota. Tokom jesenjeg i zimskog perioda (od oktobra do početka marta) sakupilo se 250 mm padavina na području Zrenjanina. Mineralizacijom će se osloboditi 70-80 kg/ha azota.

Izvor i opširnije na: psszr.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022