Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin o zaštiti od korova

Zrenjanin – PSS Zrenjanin

Važnost kultiviranja

Kukuruz je okopavina, zbog toga korovi mogu mnogo da mu naškode. Kritičan period se kreće od razvijena dva i četiri pa do 10 i 12 listova.

U tom razdoblju korovi lako nadvladaju biljku. Nakon što dostigne 10 do 12 listova, kukuruz zatvara i zasenjuje redove i tada mu ne nanose veliku štetu. Međurednom kultivacijom uništavaju se korovi koji mogu da oduzmu od 30 do čak 50 odsto prinosa. Na ovaj način se popravlja i temperaturni režim zemljišta, što znači da se tlo bolje i brže zagreva.

kukuruz1

Tokom proteklog maja pada vine su bile česte i obilne, praćene kraćim ili dužim intervalima sunčanog vremena. Navedeni uslovi doprinose intenzivnijem rastu korova koji može da potroši i do 25 odsto vode iz zemljišta, smanjujući prinos uzgajane kulture. Suša dovodi i stvaranju pokorice na površini oranice, lošoj akumulaciji padavina i drenaži. Pojedine vrste su domaćini biljnim bolestima i štetočinama koji su prenosioci virusa i fitoplazmi.

Kada kukuruz ima tri do četiri lista, vreme je za prvo međuredno kultiviranje. Ono se, zbog slabo razvijenog korena, obavlja na dubini šest do osam santimetara. Druga kul tivacija se radi kada biljka ima sedam do devet listova i bolje razvijen korenov sistem.

Ivan Nan, PSS Zrenjanin

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022