Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin o N-min metodi, kada se radi?

Zrenjanin – PSS Zrenjanin

Analizom zemljišta do boljih useva

Često se u širokoj proizvodnji prihrana ozime pšenice olako shvata I velike količine đubriva se bacaju napamet što opet za posledicu može imati pothranjenost ili prehranjenost useva. U oba slučaja posledica je gubitak prinosa, a u slučaju rasturanja više đubriva od potrebnog, javlja se i finansijski  gubitak i potencijalna opasnost od ispiranja nitrata u podzemne i površinske vode. Zbog toga je za potrebe racionalnog đubrenja ozimih strnina azotom u prolećnoj prihrani razvijena N-min metoda.

2

Ozimoj pšenici je neophodan azot u fazi bokorenja i vlatanja, stoga se prihrana mora uraditi na pravilan način i sa dovoljnom količinom đubriva.

Prilikom određivanja količine azotnih đubriva koje treba primeniti, potrebno je uraditi analizu zemljišta na parcelama i za iste dobiti rezultate analize izvršene po N-min metodi. Tek nakon upoznavanja sa sadržajem lakopristupačnog azota u zemljištu, možemo  odrediti količinu koja biljkama nedostaje za njihov pravilan rast i razvoj. Poželjno je da se azot nađe u zoni korena bar 10 dana pre kretanja vegetacije.

Preporuka je da se prihranjivanje uradi iz dva puta i to: februara 60 odsto u prvoj prihrani i ostatak potrebnog đubriva marta u drugoj.

Postupak uzimanja uzorka za N-min metodu treba uraditi sedam dana pre prve prihrane. Uzorkovanje treba izvršiti na tri dubine zbog korenovog sistema koji doseže u dubinu zemljišta na kojem se pšenica hrani I to od 0-30, 30-60 i 60-90 cm. Od pravilnosti uzetog uzorka u najvećoj meri zavisi pouzdanost rezultata.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

izvor i opširnije: psszr.rs

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px