Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin o N-min metodi, kada se radi?

Zrenjanin – PSS Zrenjanin

Analizom zemljišta do boljih useva

Često se u širokoj proizvodnji prihrana ozime pšenice olako shvata I velike količine đubriva se bacaju napamet što opet za posledicu može imati pothranjenost ili prehranjenost useva. U oba slučaja posledica je gubitak prinosa, a u slučaju rasturanja više đubriva od potrebnog, javlja se i finansijski  gubitak i potencijalna opasnost od ispiranja nitrata u podzemne i površinske vode. Zbog toga je za potrebe racionalnog đubrenja ozimih strnina azotom u prolećnoj prihrani razvijena N-min metoda.

2

Ozimoj pšenici je neophodan azot u fazi bokorenja i vlatanja, stoga se prihrana mora uraditi na pravilan način i sa dovoljnom količinom đubriva.

Prilikom određivanja količine azotnih đubriva koje treba primeniti, potrebno je uraditi analizu zemljišta na parcelama i za iste dobiti rezultate analize izvršene po N-min metodi. Tek nakon upoznavanja sa sadržajem lakopristupačnog azota u zemljištu, možemo  odrediti količinu koja biljkama nedostaje za njihov pravilan rast i razvoj. Poželjno je da se azot nađe u zoni korena bar 10 dana pre kretanja vegetacije.

Preporuka je da se prihranjivanje uradi iz dva puta i to: februara 60 odsto u prvoj prihrani i ostatak potrebnog đubriva marta u drugoj.

Postupak uzimanja uzorka za N-min metodu treba uraditi sedam dana pre prve prihrane. Uzorkovanje treba izvršiti na tri dubine zbog korenovog sistema koji doseže u dubinu zemljišta na kojem se pšenica hrani I to od 0-30, 30-60 i 60-90 cm. Od pravilnosti uzetog uzorka u najvećoj meri zavisi pouzdanost rezultata.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

izvor i opširnije: psszr.rs

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022