Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin o aktuelnostima u voćnjaku: Zaštita od niskih temperatura

Zrenjanin – PSS Zrenjanin

Podelite vest

Intenzitet štetnog uticaja niskih zimskih temperatura na voćne vrste zavisi od mnogih faktora, ali ključni su: fenofaza biljke i kondicija, tj. pripremljenost voćke kada ulazi u zimski period.

Zbog temperaturnih kolebanja u prvoj dekadi januara, gde su se dnevne temperature kretale i do 15 stepeni Celzijusa, voćke se nalaze u vrlo različitim fenofazama razvoja vegetacije. Nepovoljni vremenski uslovi uticali su da dođe do ubrzane faze organogeneze, odnosno bržeg obrazovanja cvetnih začetaka u generativnim pupoljcima.]

orezivanje vocnjaka 4

Kod koštičavih voćnih vrsta došlo je do kretanja sokova, pa u ovom trenutku imamo čak i cvetanje vrlo ranih sorti kajsije.

Kod jabučastog voća stanje je nešto povoljnije, jer se ove voćke i dalje nalaze u fazi mirovanja. Ovo su vrlo osetljive faze kod biljaka, kada i slabi mrazevi mogu dovesti do velikog izmrzavanja kako lisnih tako i cvetnih pupoljaka. Izmrzavanje cvetnih pupoljaka nastaje pri temperature (-5 stepeni Celzijusa), dok se otvoreni cvetovi oštećuju na temperaturama od (-2 stepeni Celzijusa). Po pravilu, što je vegetacija više odmakla – biljka je osetljivija na izmrzavanje.

Postoje brojne preventivne mere koje se mogu primeniti protiv poznih prolećnih mrazeva i izmrzavanja kao što su: krečenje stabala, zadimljavanje, zaštita voćaka pomoću veštačke kiše, primena hormonskih preparata ili aminokiselina („Isabion”, „Megafol” itd.) koji pomažu regeneraciju sprovodnih elemenata i kambijalnog tkiva i imaju „antistres efekat” kod biljaka. Za ove preparate uslov je da biljka na sebi mora imati određenu lisnu masu, pa ih treba primenjivati samo u tim fenofazama. Međutim, najvažnije je pri zasnivanju zasada odabrati povoljnu lokaciju za određenu voćnu vrstu ili sortu, jer se tada svi ostali rizici svode na minimum.

Prilikom rezidbe preporuka je da se kod voćnih vrsta kod kojih je isprovocirano kretanje sokova, rezidba obavi što pre. Dok se kod voćaka koje su još uvek u fazi mirovanja, rezidba može odložiti za nešto kasniji period. Ukoliko postoji mogućnost, pre rezidbe trebalo bi uraditi laboratorijsku analizu pupoljaka i utvrditi izdiferenciranost, tj. potencijalnu rodnost cvetnih pupoljaka u jednom voćnjaku.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Maja Martinov, master voćarstva, PSS Zrenjanin

Opširnije na www.psszr.rs

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px