PSS Zrenjanin: Nedovoljno vlage u zemljištu za intezivniji rast biljaka

Zrenjanin – PSS Zrenjanin

Podelite vest

Topli dani pogoduju razvoju posejanih useva

Prolećni usevi se nalaze u fazi nicanja i početog porasta, a predstoji intenzivniji rast i razvoj, uslovljen temperaturama, padavinama i usvojenom hranom.

Sve do sredine aprila temperaturni uslovi zemljišta i vazduha nisu bili zadovoljavajući za setvu kukuruza, suncokreta, pa i soje.

Najveće površine posejane su u drugoj polovini aprila. Svi usevi koji su bili posejani ranije, posejani su u hladno zemljište i uticaj niskih temperatura je bio povećan, sporije su klijali i nicali. Trenutno su na našim poljima ponikli usevi, nadamo se da je hladan period iza nas, a toplo vreme pogoduje njihovom bržem rastu i razvoju. Kiša koja je padala tokom aprila i koja je u više navrata prekidala setvu, od velike je koristi.

kukuryz

Prokvasila je setveni sloj i doprinela lakšem i bržem nicanju. Vlage u zemljištu je nakupljeno toliko da biljke imaju samo za početni porast, ali za intenzvniji rast koji predstoji je ipak nedovoljno.

sucokret

Tokom i nakon nicanja svake godine na određenom broju parcela dolazi do presejavanja useva. Razloga je mnogo, a ove godine manje površine su presejane pod šećernom repom, zbog otežanog nicanja usled niskih temperatura i nakon padavina, zbog stvaranja pokorice. Ona pravi i ove godine problem u nicanju suncokreta, kao i zemljišne štetočine. Pojedine parcele se najčešće potpuno presejavaju.

Odluka koja treba da se donese nije laka i proizvođači su uvek u dilemi da li da ostave usev ili da ga unište i ponove setvu. Svakako da treba uzeti u obzir mnoge kriterijume, a jedan od najvažnijih je broj biljaka koje su preostale na parceli, ali isto tako veoma je važan i raspored.

Kod većine najvažnijih ratarskih useva minimalni broj biljaka koji obezbeđuje zadovoljavajuće prinose iznosi oko 50 odsto od preporučenog broja. S obzirom na to da se ove godine i trenutno najviše presejava suncokret kao pomoć u donošenju odluke treba navesti koji je to broj biljaka koji može da se ostavi. Uglavnom se navodi, a i naša iskustva govore da presejavanje suncokreta ne treba obavljati ako je postignut minimum 30.000 – 35.000 biljaka po hektaru.

Treba svakako napomenuti da su prve i nezaobilazne mere, obilazak parcela, stalno praćenje, odnosno pregled useva, jer prvim uočavanjem simptoma i bilo kakvih promena na usevima možemo jedino pravovremeno da reagujemo i primenimo adekvatnu zaštitu.

Zorica Rajačić, PSS Zrenjanin

List Zrenjanin

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px