PSS Zrenjanin – Kratki saveti za dobijanje kvalitetnije rakije od voća

Zrenjanin – Rakija od voća

Podelite vest

Higijena i brzina destilacije od velikog značaja

U Srbiji je veliki broj ljudi koji samostalno proizvodi domaću rakiju od voća za sopstvene potrebe koristeći vlastitu opremu ili uslugu „pečenja” i obrade voća od drugog lica. Oni koji imaju svoje kazane za destilaciju alkohola i za sebe I svoje bližnje proizvode domaću rakiju po pravilu imaju i kvalitetniju rakiju od onih koji koriste tuđe usluge.

Razlog za to je, kao što svi znaju, veća posvećenost domaćina proizvodnom procesu i viši nivo znanja u odnosu na one koji se u tom smislu oslanjaju na druge.

Bez obzira ko vrši destilaciju, svi trebaju da se drže osnovnih principa u proizvodnji rakije. Treba insistirati na tome. Jedan od najvažnijih faktora za dobijanje dobre rakije je higijena, tj. čistoća buradi za vrenje i kazana za destilaciju, kako ne bi u rakiji bilo stranih i loših mirisa.

pss zrenjanin rakija 2

Čišćenje, naročito kazana, iziskuje vreme, pa ga mnogi izbegavaju, a pritom i sebe i druge uveravaju da ova operacija nema mnogo uticaja na ukus i miris rakije.

Po pravilu „lako” čišćenje kazana bi trebalo raditi na svakih 5-6 „ispečenih” kazana, a temeljno čišćenje posle 30-ak destilacija. O buradima, koja su najčešće od plastike, u kojima se vrši vrenje ne treba ni da pominjemo da ih treba prati posle svake upotrebe.

Nažalost često se može videte debeo sloj skrame od korišćenja buradi, što je apsolutno nedopustivo u ovoj proizvodnji.

Sledeći veoma važan faktor za dobijanje kvalitetne rakije je odvajanje prvenca i brzina destilacije.

Obavezno treba odvojiti i baciti, a ne vraćati u kasniju destilaciju, destilat s početka koji je bogat metal alkoholom, inače izuzetno štetan po zdravlje čoveka. Okvirno pravilo je da na kazanu od 100 litara odvajamo jednu litru prvenca, na kazanu od 200 – dve litre itd. Destilacija mora da se odvija polako, u tankom mlazu, kako bi sve korisne materije iz kljuka prešle u rakiju, za šta je potrebno malo više vremena…

pss zrenjanin rakija 1

Milinko Sinđić, dipl. inž, PSS Zrenajnin

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Izvor: List Zrenjanin

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px