PSS Zrenjanin o jesenjim radovima na njivama: Priprema njiva, setva, đubrenje…

Zrenjanin - PSS Zrenjanin

U septembru se nastavlja setva uljane repice (poželjno do kraja prve dekade), deteline, lucerke, trava i travno-leguminoznih smeša. Prati se klijanje i nicanje useva uljane repice i po potrebi se tretiraju od štetnih insekata, buvača i repičinog sjajnika.

U drugoj dekadi septembra seju se ozima grahorica i grašak, njihove mešavine sa ozimom raži i ovsem, a pri kraju meseca i sa ozimom pšenicom i ječmom.

Osim siliranja, beru se i rani hibridi kukuruza za zrno, soje i suncokreta. Srednjerani hibridi kukuruza dospevaju u tehnološku zrelost krajem septembra i početkom oktobra. Nakon berbe kukuruza, obrađuje se zemljište za setvu pšenice koja najčešće u plodoredu dolazi posle kukuruza, a čiji optimalno vreme setve počinje od 5. oktobra.

Savet ratarima je da nakon skidanja kukuruza, a pre narednog đubrenja, obave analizu zemljišta (kontrolu plodnosti parcele) ukoliko je nisu radili u prethodne četiri godine. Obavlja se priprema za setvu ozimih useva: pšenice, ječma, tritikalea, ovsa i raži. Završava se uređenje zemljšta: ravnanje, podrivanje, kalcifikacija. U skladištima se kontroliše ranije spremljena pšenica i drugi usevi. Posebno se proverava sadržaj vlage i zdravstveno stanje. Pre unošenja priozvoda potrebno je isprskati komplet skladište insekticidom koji je predviđen za tu namenu. Ovaj postupak vlažne dezinsekcije uništiće insekte koji se u prvo vreme nađu na tim površinama. Prilikom korišćenja svakog insekticida treba se držati uputstva za upotrebu.

Opširnije pročitajte na sajtu psszr.rs.

Ivan Nan, dipl. inž. biljne proizvodnje, PSS Zrenjanin

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022