PSS Zrenjanin i PSS Kikinda na novom projektu: Kontrola i praćenje plodnosti zemljišta

Zrenjanin – Plodnost zemljišta

Podelite vest

Poljoprivredna stručna služba je počela realizaciju projekta „Unapređenje kvaliteta poljoprivrednog zemljišta na području dva upravna okruga na teritoriji Republike Srbije, kroz određivanje i praćenje osnovnih parametra plodnosti zemljišta”.

On se realizuje po Konkursu za raspodelu podsticaja za unapređenje sistema kreiranja i prenosa znanja kroz razvoj tehničko-tehnoloških, primenjenih, razvojnih i inovativnih projekata u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2022. godini.

ispitivanje zemljista pss 2
ispitivanje zemljista pss 3

U pitanju je aktivnost koja se finansira od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprave za agrarna plaćanja, i traje godinu dana.

Projekat obuhvata određivanje osnovnih parametara kontrole plodnosti na parcelama poljoprivrednih proizvođača koji su u prethodnom periodu obavljali ispitivanja istih, kao i na parcelama farmera koji do sada nisu obavljali ispitivanja. Minimum uzorkovanja, radi praćenja, na istoj parceli je dva puta, a sve u cilju određivanja i praćenja osnovnih parametara kvaliteta zemljišta uz edukaciju poljoprivrednih proizvođača o značaju istih.

Cilj projekta

Praćenje plodnosti zemljišta je primarni zadatak ovih aktivnosti. Za utvrđivanje plodnosti obaviće se nulto uzorkovanje i određivanje agrohemijskih parametara na parcelama pre upotrebe mineralnih đubriva. Na osnovu rezultata ispitivanja može se klasifikovati zemljište, kao i potreba za mineralnim đubrivima.

Očekivani rezultat

Utvrđivanje plodnosti zemljišta, uz sagledavanje značaja plodnosti zemljišta, kao i klasifikacija zemljišta na osnovu ispitanih parametara na parcelama sa teritorije dva upravna okruga.

ispitivanje zemljista pss 1

Edukacija poljoprivrednih proizvođača, putem prezentacija, o značaju praćenja plodnosti.

Partneri: Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin doo i Poljoprivredna stručna služba Kikinda doo.

PROJEKTNI TIM PSS ZRENjANIN

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px