PSS Zrenjanin – Šta je potrebno za uspešan rast suncokreta?

Zrenjanin – Gajenje suncokreta

Podelite vest

Za uspešan rast - puno svetlosti

Setvu treba započeti kada se setveni sloj ugreje na oko 8 °C, a to je početkom aprila. To se obavlja sejalicama na međuredni razmak od 70 cm i razmak u redu od 25 do 30 cm. Suncokret se seje na konačan sklop i na dubinu od oko 5 cm.

Količina semena zavisi od njegove klijavosti i čistoće, mase 1.000 zrna i gustine sklopa, a najčešće je potrebno od 4 do 6 kg/ ha. Za uspešan rast i razvoj potrebno mu je puno svetlosti, koje se može osigurati pravilnim sklopom i rasporedom biljaka.

Najbolje rezultate suncokret daje na dubokim, plodnim i strukturnim zemljištima, slabo kisele i neutralne reakcije (černozem i ritska crnica). Suncokret stvara veliku vegetativnu masu, te zahteva puno vode.

Na nedostatak vode najosetljiviji je u vreme oblikovanja glavica i nalivanja semena. Korenov sistem jako je razvijen i prodire duboko u zemljište i vodu crpi iz dubljih slojeva, te je suncokret dosta otporan na sušu.

suncokret2 1024x680

Ako je setva obavljena u suvo zemljište, treba obaviti valjanje. Pokorica se uništava lakim ili rotacionim drljačama. Osetljiv je na gajenje u monokulturi. Na isto mesto vraća se nakon što većeg broja godina (4 – 5 godina). Na površini na kojoj se gaji, kao pretkulture ne smeju se sejati sve one koje imaju zajedničke bolesti i štetočine sa suncokretom.

Najbolje pretkulture su mu strna žita (pšenica), a on je dobar predusev za pšenicu i kukuruz. Suncokretu treba osigurati dovoljno azota. Veća važnost pridaje se đubrenju fosfornim đubrivima jer suncokret jako dobro koristi kalijum iz zemljišta. Fosfor je važan za oblikovanje generativnih organa, cvetanje i oplodnju. Količine hraniva zavise o plodnosti zemljišta i planiranom rodu.

Suncokret sazreva krajem avgusta i početkom septembra. Sazrevanje teče sporo, glavice ostaju manje ili više zelene, seme ima povećan sadržaj vode i iz glavice ispada ono seme koje prvo dozre. Ako se žetva obavlja kombajnom, potrebno ju je obaviti pre nego se seme počne osipati, tj. kada donji deo glavice posmeđi.

Ivan Nan, dipl.inž. biljne proizvodnje, PSS Zrenjanin

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022