PSS Zrenjanin: Đubriva ne „bacati”, već racionalno primeniti. Analize tla određuju količinu hraniva

Zrenjanin - PSS Zrenjanin

Uz stalne klimatske promene i rast cena inputa, u uslovima kada je tržište poljoprivrednih prizvoda nestabilno i neizvesno, a ulaganja sve veća, ratari ne treba neracionalno i neadekvatno da primenjuju mineralna đubriva. Da bi se došlo do optimalne količine, postoje faktori koje treba sagledati i analizirati.

Polazi se od potreba biljke i planiranog prinosa. Uzimaju se prosečne vrednosti makro elemenata (NPK) koju će prinosom od jedne tone glavnog proizvoda sa ž.o. izneti usev. 

Radi utvrđivanja sadržaja hranljivih elemenata u zemljištu i praćenja dinamike kojom se njihov sadržaj menja, neophodna je analiza tla. To je osnov racionalne primene mineralnih đubriva, a to često može doprineti značajnoj uštedi novca.

Ukoliko se primenjuje stajnjak, pri određivanju količine mineralnog đubriva treba uzeti u obzir količinu hraniva koja se u njemu nalazi. Prema dinamici njegovog iskorišćavanja u zemljištu, smanjiti količinu mineralnog đubriva. Prilikom određivanja količine ne treba zanemariti predusev, zbog načina đubrenja, iskorišćenja hraniva samog preduseva i postupka sa žetvenim ostacima.

Žetveni ostaci poput slame, kukuruzovine, lišća šećerne repe itd, osim visokog udela organske materije imaju i deo mineralnih materija koje sadrže biogene elemente u različitim količinama. Slama žita sadrži 0,45 -0,65 % N, 0,2-0,35 % P205 i 0,90- 1,60 % K20. Sadržaj azota i fosfora u slami je sličan kao u stajnjaku, dok je sadržaj kalijuma nešto uvećan. Kukuruzovina i ostaci suncokreta su bogati kalijumom, lišće i glave šećerne repe azotom (do 1,2%). Žetveni ostaci leguminoza (gajenih za seme) ostavljaju visoke količine azota (0,5-0,7%), kalijuma i kalcijuma.

Ivana Vasilijić dipl. Inž, PSS zrenjanin

Izvor i opširnije na psszr.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px