PSS Zrenjanin održala završnu prezentaciju projekta “Genetska selekcija u stočarstvu“

Zrenjanin – PSS na Visokoj školi

Podelite vest

29. septembra 2022. godine u amfiteatru Visoke tehničke škole strukovnih studija u Zrenjaninu Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin je održala završnu prezentaciju projekta „Genetska selekcija u stočarstvu“. Ekipa portala volimzrenjanin.com ispratila je i ovaj važan događaj međunarodnog karaktera na kojem su učestvovali i predavači iz holandske kompanije CRV.

Ovom prilikom za naš portal je direktorka Poljoprivredne stručne službe Kristina Salapura izjavila:

„Projekat je finansiran od  strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u iznosu od 9 miliona dinara, sprovođen je prethodnih godinu dana na teritoriji grada Zrenjanina, Šapca, Kragujevca i Subotice, odabrana su grla odnosno farme gde su uzeti uzorci za DNK analizu.

pss zrenjanin 004
Kristina Salapura

Što se tiče sprovođenja samog projekta mi smo jako zadovoljni odzivom poljoprivrednih proizvođača odnosno njihovom zainteresovanošću da dobiju rezultate da vide na kom nivou su njihova grla koja imaju na poljoprivrednom gazdinstvu i naravno sa ovom pričom ćemo nastaviti, da kroz radionice i edukacije tokom zime poljoprivrednim proizvođačima približimo značaj DNK analize“, rekla je Kristina.

Razgovarali smo i sa Bagić Draganom, stručnim saradnikom u Poljoprivrednoj stručnoj službi a evo šta je on rekao našem reporteru:

„Ovaj projekat je jedan novi stepen u razvoju stočarstva, genomska selekcija je nova faza razvoja stočarstva. Razvojem genomike u poslednjih 30 godina došli smo u poziciju da u vrlo ranoj fazi razvoja mladih jedinki možemo odabrati koje su to jedinke koje imaju potencijala za napredak u populaciju u kojoj se gaje.

Sama ideja projekta je bila da mi mapiramo mala, srednja i velika poljoprivredna gazdinstva koja se bave mlečnim govedarstvom, obuhvaćeno je 30 gazdinstava odnosno farmi  i rezultati su pokazali da veštačko osemenjavanje koje se radi na terenu na bazi fenotipa ne znači napredak.

pss zrenjanin 002
Dragan Bagić

Ovaj projekat je rađen na grlima holštajn-frizijske rase, i obuhvatili smo teritoriju Srednjobanatskog okruga kao i područje Subotice, Šapca i Kragujevca.

Naš partner na projektu bila je firma HG buls, a uzorke smo radili u CRV holding kompaniji u Holandiji. Mogu da pohvalim proizvođače iz srednjeg Banata jer su se odazvali u velikom broju na ovaj projekat, inače nam je veliki problem pronalaženje ljudi za projekat naročito kad su neke inovacije u pitanju, jer se mi još uvek oslanjamo na ono šta je radio otac, deda itd. I ne možemo se pohvaliti da ima značajnih pomaka“, završio je naš sagovornik. 

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px