PSS o optimalnom navodnjavanju zasada – Tenziometar daje pouzdane rezultate

Potrebno je znati kada, koliko često i kojom količnom vode treba obezbediti vlažnost zemljištu.

Ne treba zalivati po slobodnoj proceni i tako povećavati troškove. Postoje različite metode za određivanje vremena navodnjavanja i količine vode. Najbolji i najpouzdaniji metod za merenje potencijala vlažnosti zemljišta obavlja se pomoću tenziometra. Instrument radi tako što voda iz cevi prolazi kroz pore keramičke čašice ili membrane u tlo do uspostavljanja ravnoteže između snage držanja vode u zemljištu i stvorenog vakuuma u cevi, koji se registruje na vakuummetru.

Skala je najčešće prikazana od 0 do 100 (cb ili kPa). Tenziometar se postavlja u zemljište tako da porozna čašica bude na dubini koja se ispituje.

Za svaku lokaciju merenja vlage i za određenu dubinu potreban je poseban tenziometar, zato ih ima različite dužine. Potom se cev do vrha napuni prokuvanom vodom ili rastvorom koji se dobija kupovinom tenziometra, odstrane se mehurići vazduha i hermetički zatvori. Merni instrument daje pouzdanije rezultate pri višoj vlažnosti zemljišta. Preporučuje se za povrtarske kulture koje zahtevaju ovakve uslove gajenja.

zalivanje n

U praksi navodnjavanja tenziometar se puni vodom posle svakog zalivanja. Kod suvog zemljišta, voda biva izvučena iz instrumenta, smanjujući količinu tečnosti u njemu i stvarajući parcijalni vakuum koji se očitava na brojčaniku.

Što je suvlje tlo, to su veće vrednosti. Navodnjavanjem se ovaj postupak preokreće. Naime, vakuum koji je stvoren zbog suvog zemljišta sada uvlači vodu nazad u instrument i brojčanik pokazuje niže vrednosti. On se ponaša kao veštački koren sa brojčanikom koji konstantno meri u kojoj meri „koren” radi svoj posao.

Izvor i opširnije na: psszr.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px