Poljoprivredna stručna služba o nedostatku radne snage u poljoprivredi

Zrenjanin – PSS Zrenjanin

Podelite vest

Jedan od najvećih problema u proizvodnji voća postao je manjak radne snage. Iako je veliki broj operacija mehanizovan, berba voća za stonu potrošnju se vrši isključivo ručno, probirno.

Kako na berbu odlazi više od 80 odsto sve radne snage u voćnjaku, vidimo da je u relativno kratkom vremenskom periodu, zavisno od voćne vrste, potreban veliki broj radnika, tj. sezonaca.

Bilo kojeg većeg proizvođača povrća i voća u Srbiji danas da pitate sa kojim se problemima suočava, naglasiće manjak kvalitetne radne snage na prvom mestu.

Razloga za to ima mnogo: odlazak mladih u inostranstvo na bolje i plaćenije poslove, veća zastupljenost starijih od 50 godina u ukupnoj populaciji stanovništva, lošiji ekonomski i socijalni uslovi rada i tako dalje.

Srbija nije jedina zemlja u okruženju koja se suočava sa tim izazovom, to prati i ostale države u regionu.

Problem se trenutno rešava uvozom radne snage iz zemalja u okruženju, i iz nekih dalekih zemalja, kao npr. Bangladeš i Indija. Veoma povoljno može da deluje inicijativa za „otvoreni Balkan” gde bi sezonska radna snaga mogla slobodno da se kreće i legalno radi u državi članici.

branje4

Srbija je preduzela i niz olakšavajućih procedura za registraciju i prijavu sezonske radne snage u elektronskom obliku, gde na mnogo brži i lakši način radnici mogu da se uposle i prijave za rad.

Jedno od mogućih rešenja je povećanje minimalne cene rada u poljoprivredi, umrežavanje poslodavaca u cilju razmene sezonske radne snage i naravno projekat „otvoreni Balkan” koji može otvoriti vrata za nesmetanu cirkulaciju zaposlenih između država u regionu.

Milinko Sinđić,dipl. Inž, PSS Zrenjanin za List Zrenjanin

Opširnije na sajtu PSS Zrenjanin

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px